10 συμβουλές για τη διαχείριση μιας τάξης STEM

Ποιες είναι οι προκλήσεις διαχείρισης μιας τάξης STEM;

Το STEM είναι μια εφευρετική και δημιουργική διαδικασία, που όμως έχεις διάφορες προκλήσεις. Σε μία τάξη STEM είναι απαραίτητο να αναπτύξουμε μια δημιουργική διαδικασία, μέσω της οποίας θα υπάρχει ομαδοσυνεργατικότητα και οργανωμένα έργα ανοιχτού τύπου. 

Πώς τα διαχειριζόμαστε όλα αυτά ως εκπαιδευτικοί που προσπαθούμε να προωθήσουμε μια δημιουργική διαδικασία STEM, αλλά και να διατηρήσουμε τους μαθησιακούς στόχους και την τάξη συμπεριφοράς στις τάξεις μας;  

Ακολουθούν οι 10 καλύτερες συμβουλές μου για τη διαχείριση της τάξης!

Ενημερωθείτε για τα Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Ρομποτικής και τις λύσεις
της
O3 Out of the Ordinary.

Συμβουλή 1: Γνωρίστε τους μαθητές σας

Πόσο ωραία αισθάνεστε όταν ένας καθηγητής ή δάσκαλος σας γνωρίζει πραγματικά;  Σε όλους μας αρέσει αυτή η αίσθηση ότι ανήκουμε και ότι μας βλέπουν και μας ακούνε. Έχω μάθει τόσα πολλά για το ποδόσφαιρο, όχι επειδή μου αρέσει ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο, αλλά σε πολλούς από τους μαθητές τους αρέσει. Το να ξέρεις ποια ομάδα κέρδισε το Σαββατοκύριακο σε συνδέει μαζί τους στην αρχή ενός μαθήματος. 

Τόσες πολλές συμπεριφορές διαχείρισης της τάξης μπορούν να εξομαλυνθούν ή να βραχυκυκλώσουν την πραγματική σύνδεση μας με τους μαθητές. Μάθετε τις προσωπικότητες των μαθητών σας, ανακαλύπτοντας όχι μόνο τα δυνατά και αδύνατα σημεία τους αλλά και τα ενδιαφέροντά τους. Προσαρμόστε τα μαθήματα στα ενδιαφέροντά τους και φροντίστε να τους δώσετε ευκαιρίες να λάμψουν με τα δυνατά τους σημεία.  

Μια χρονιά είχα μια αναγνώστρια που δυσκολευόταν να διαβάσει, αλλά είχε άψογες ικανότητες στο κόψιμο με ψαλίδι. Της ζήτησα κατά τη διάρκεια μιας πρόκλησης STEM να είναι η βοηθός του ψαλιδιού.  Έλαμψε με τη δύναμή της και βοήθησε πραγματικά τους συμμαθητές της που αγωνίζονταν!  Όταν οι μαθητές νιώθουν ότι τους “ξέρετε-γνωρίζετε” και εξακολουθείτε να απολαμβάνετε τη διδασκαλία τους, δημιουργείται η διάθεση να ανοίξουν το μυαλό τους στη μάθηση και τη συνεργασία. 

Η Vivify έχει επίσης αυτό το εξαιρετικό άρθρο στο ιστολόγιο σχετικά με τη χρήση των ενδιαφερόντων των μαθητών για τη σύνδεση με τις σταδιοδρομίες STEM. Πολλοί αγωνίζονται επίσης με την εξ αποστάσεως μάθηση, γι’ αυτό σας προτείνω αυτές τις υπέροχες δραστηριότητες εδώ!

 

Συμβουλή 2: Δώστε επιλογές με καθοδήγηση από τον εκπαιδευτικό. 

Οι μαθητές λατρεύουν να παίρνουν αποφάσεις, αλλά βεβαιωθείτε ότι έχετε τον έλεγχο. Όταν προσφέρετε διάφορες επιλογές που όλες οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα, οι μαθητές αισθάνονται ότι έχουν πάρει τη δική τους απόφαση.  Στους περισσότερους μαθητές αρέσει πραγματικά αυτό το συναίσθημα και θα εργαστούν σκληρά για να συνεχίσουν να τους επιτρέπεται να επιλέγουν. 

Η δυνατότητα επιλογής στην επιλογή συνεργατών για τις προκλήσεις STEM μπορεί μερικές φορές να λειτουργήσει. Συνήθως επιφυλάσσω αυτή την επιλογή για μικρότερες προκλήσεις STEM. Έχω πάντοτε έτοιμες εκ των προτέρων οργανωμένες ομάδες των 2 και 3 ατόμων, όταν ξέρω ότι πρέπει να ολοκληρώσουμε εγκαίρως κάποια μάθηση STEM. 

Όταν επιλέγω συνεργάτες, προσπαθώ να δίνω και άλλες επιλογές, όπως ποιον ρόλο STEM θα ήθελαν να έχουν στην ομάδα τους ή αν θα ήθελαν να δοκιμάσουν την πρόκλησή τους μέσα ή έξω. Όπως και να αποφασίσετε να δώσετε επιλογές, φροντίστε να σκεφτείτε τις επιλογές, ώστε ανεξάρτητα από την επιλογή που θα κάνουν οι μαθητές, να έχουν μια παραγωγική μαθησιακή εμπειρία.

 

Συμβουλή 3: Θετικές λέξεις

Στο στυλ διαχείρισης τάξης μου χρησιμοποιώ πάντα θετικές λέξεις. 

Καταπνίγω τις αρνητικές συμπεριφορές με το να φωνάζω όλες τις καλές. Είναι εκπληκτικό πόσο γρήγορα οι ομάδες θα ησυχάσουν για οδηγίες ή όταν συγχαρώ μια ήσυχη ομάδα και μοιράζομαι τη θετική συμπεριφορά. Θέλω οι μαθητές να γίνουν φυσικοί λύτες προβλημάτων και ομαδικοί παίκτες.

Προσπαθώ να κρατάω τα πράγματα χιουμοριστικά και να επιδεικνύω όλες τις συμπεριφορές που θα έκαναν μια ομάδα ανεπιτυχή. Επινοήστε ονόματα για αυτές τις συμπεριφορές, όπως “Δεν μπορώ να σταματήσω να μιλάω”, όπως η Cathy. Στη συνέχεια, ζητώ από τους μαθητές να με βοηθήσουν να υποδείξω την καλή ομαδική εργασία. 

Επιπλέον, δίνω ρόλους σε κάθε μέλος της ομάδας.  Χρησιμοποιώ αυτά τα ονόματα ρόλων: 

  • Προμηθευτής: συλλέκτης προμηθειών, οργανωτής 
  • Αναγνώστης: διαβάζει την εργασία & διαβάζει τον καταιγισμό ιδεών
  • Καταγραφέας: καταγράφει τις πληροφορίες της δοκιμής
  • Βιντεογράφος: βιντεοσκοπεί την κατασκευή, τις δοκιμές & κάθε άλλο σημείο ενδιαφέροντος. 

Για ομάδες των 3 ατόμων, συνδυάζω τον Αναγνώστη και τον Καταγραφέα. Όλη η ομάδα κάνει brainstorming/blueprinting και καταγράφει ό,τι έγραψε ο καταγραφέας. Αυτό συχνά οδηγεί σε μεγάλη συζήτηση στις ομάδες για το τι συνέβη κατά τη διάρκεια των δοκιμών τους. 

Τέλος, την επόμενη διδακτική ώρα (ή όποτε τελειώσουμε τις δοκιμές) βλέπουμε τα βίντεο κάθε ομάδας και μοιραζόμαστε τα αποτελέσματα μαζί με τις αναλαμπές και τις βελτιώσεις – πράγματα που κάναμε καλά και πράγματα που θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε.

Συμβουλή 5: Αναθέστε θέσεις 

Αναθέστε θέσεις, τραπέζια, γραφεία, όποια κι αν είναι η διάταξη της αίθουσας STEM. Ο καθένας χρειάζεται έναν χώρο που να τον αποκαλεί σπίτι του για να αισθάνεται άνετα στην τάξη. Ακόμα και αν τον μοιράζονται με άλλες 14 τάξεις μαθητών. Παρόλο που δεν καθόμαστε στον χώρο που μας έχει οριστεί για πολύ ώρα κατά τη διάρκεια κάθε μαθήματος, οι μαθητές γνωρίζουν ότι είναι εκεί αν χρειαστούν μια βάση.

 

Συμβουλή 6: Ετικέτες ονομάτων  

Δημιουργούμε τις ετικέτες με τα ονόματά μας την πρώτη εβδομάδα του σχολείου. Οι απλές σκηνές με ετικέτες ονομάτων είναι διασκεδαστικές για τους μαθητές. Στο εσωτερικό τους κολλάμε και γράφουμε κωδικούς για όλες τις συνδέσεις τεχνολογίας, τις εφαρμογές και τον αριθμό του υπολογιστή/iPad μας. Όλα παραμένουν οργανωμένα σε ένα μέρος, ώστε να είναι εύκολο να μετακινήσετε τις θέσεις αν χρειαστεί και είναι ιδανικό για όταν ένας αναπληρωτής δάσκαλος βρίσκεται στην αίθουσα!

 

Συμβουλή 7: Πινακίδες παντού 

Οτιδήποτε πρέπει να επαναλάβω πάνω από 3 φορές, το κάνω πινακίδα!

Ακούγεται περίεργο, αλλά μόλις τα παιδιά ξέρουν πού να κοιτάξουν, αρχίζουν να βοηθούν και τους συμμαθητές τους. Αυτό είναι το 101 της αντιμετώπισης προβλημάτων – να ξέρετε πού να βρείτε τις πληροφορίες σας. Φτιάχνω πινακίδες για τις πληροφορίες σύνδεσης, τους κωδικούς πρόσβασης, τις προκαθορισμένες ομάδες ανά τάξη, τους κανόνες STEM και τη διαδικασία STEM.  Κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος, θα εμφανίσω επίσης πληροφορίες ψηφιακά στον έξυπνο πίνακα μου, όπως περιορισμούς σχεδιασμού ή μια λίστα προμηθειών.

Συμβουλή 8: Καθαρές και συνεπείς ρουτίνες.

Οι δραστηριότητες μπορεί να αλλάζουν, αλλά η ροή της τάξης παραμένει οικεία. Για παράδειγμα, ξεκινάω κάθε τάξη με τα παιδιά να κάθονται στο χαλί για την εναρκτήρια διδασκαλία. Κλείνω την τάξη με τον ίδιο τρόπο με λίγες στιγμές προβληματισμού για το μάθημα. Το κάνουμε αυτό ακόμη και τις ημέρες που βρισκόμαστε στη μέση ενός έργου STEM και οι μαθητές θέλουν απλώς να συνεχίσουν να εργάζονται. Η ρουτίνα είναι σημαντική και βοηθάει πραγματικά στη διαχείριση της τάξης!

 

Συμβουλή 9: Δημιουργήστε χρόνο για το καθάρισμα 

Ρυθμίστε ένα χρονόμετρο για 5 – 10 λεπτά πριν από τη λήξη του μαθήματος, ώστε να έχετε ενσωματωμένο χρόνο καθαρισμού και ανακεφαλαίωσης.   Συχνά μπαίνουμε στη δημιουργική ροή και ο χρόνος απλά ξεφεύγει. Στη συνέχεια, βιαζόμαστε να καθαρίσουμε το χάος των προμηθειών πριν από το επόμενο μάθημα. 

Αντ’ αυτού, εισαγάγετε τον καθαρισμό ως μέρος της μηχανικής. Οι μηχανικοί πρέπει να διατηρούν τακτοποιημένους χώρους εργασίας όταν δημιουργούν για να παρακολουθούν τις προμήθειες και για λόγους ασφαλείας. Επιπλέον, μας βοηθάει να προετοιμαστούμε για την επιτυχία στο επόμενο μάθημα STEM αν ξέρουμε ότι όλες οι προμήθειες έχουν επιστραφεί. Η βιασύνη κάνει πάντα τη συμπεριφορά όλων πιο δύσκολα ανεκτή.

 

Συμβουλή 10: Ήσυχος χρόνος σκέψης

Το STEM μπορεί να είναι συναρπαστικό και θορυβώδες.  Αλλά, είναι επίσης εντάξει να κάνετε ένα ήσυχο διάλειμμα. Είναι εντάξει να κάνετε ανεξάρτητες δραστηριότητες. Είναι εντάξει να σκεφτόμαστε με το δικό μας μυαλό και να μην το μοιραζόμαστε αμέσως. Μου αρέσουν τα 15 λεπτά σιωπηλού χρόνου σκέψης για τις μεγαλύτερες τάξεις μου. Έχω κάνει ακόμη και ανεξάρτητες δραστηριότητες STEM για μια τάξη και στη συνέχεια συγκέντρωσα τις ομάδες με τις ανεξάρτητες ιδέες τους για την επόμενη τάξη. Αυτό βοηθάει πραγματικά να προσαρμοστούν οι διαφορετικές προσωπικότητες και ανάγκες των μαθητών μου!

 

Μπόνους: Συμβουλή 11 – Να έχετε πάντα ένα σχέδιο Β

Το σχέδιό μου Β είναι τα Lego.  Μερικές φορές τα μαθήματα δεν πάνε όπως τα σχεδιάσαμε και μετατρέπονται περισσότερο σε χάος παρά σε δημιουργικότητα.  Έτσι, παρατάω το μάθημα και βγάζω τα Lego!

Ζητήστε από τους μαθητές να κατασκευάσουν κάτι σχετικό με την πρόκληση STEM πάνω στην οποία δουλεύατε. Κρατάω τα Lego προ-ταξινομημένα σε κάδους, έτοιμα να τα πάρω αν χρειαστεί.  Χωρίζω τους μαθητές σε συνεργάτες, τους απλώνω στην αίθουσα και τους αφήνω να κατασκευάσουν.  Αυτό μου δίνει λίγα λεπτά για να επανεκτιμήσω και να δω πώς θα προχωρήσω καλύτερα. 

Ελπίζω αυτές οι συμβουλές να σας βοηθήσουν στην τάξη σας. Νιώθω ότι κάθε χρόνο ξεκινάμε με μια ομάδα πρωτάρηδων και χρειάζεται λίγος χρόνος για να καταφέρουμε να κάνουμε την ομάδα μας να παίξει το ίδιο παιχνίδι STEM. Σε μια χρονιά γεμάτη από γεμάτες χαρά τάξεις STEM με στιγμές a-ha!

Δωρεάν Συμβουλευτική

Κλείστε ραντεβού για να μάθετε περισσότερα για την Εκπαιδευτική Ρομποτική και το STEAM εδώ!

preloader