15 Χαρακτηριστικά ενός Δασκάλου του 21ου αιώνα
Ένας δάσκαλος ανακλά τη μεταβαλλόμενη κοινωνία μας και πώς η αλλαγή ενημερώνει πώς είναι η διδασκαλία σήμερα.
Οι πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις έχουν επηρεάσει πολλούς τομείς της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο επικοινωνούμε, συνεργαζόμαστε, μαθαίνουμε και, φυσικά, διδάσκουμε. Αυτές οι εξελίξεις απαιτούν μια επέκταση του λεξιλογίου μας, δημιουργώντας ορισμούς όπως ψηφιακοί ιθαγενείς, ψηφιακοί μετανάστες και το θέμα αυτού του άρθρου – ο δάσκαλος του 21ου αιώνα.
Ας θυμηθούμε αν έχουμε ακούσει ποτέ φράσεις όπως δάσκαλος του 20ου αιώνα ή δάσκαλος του 19ου αιώνα. Μια γρήγορη αναζήτηση στο Google θα μας επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν τέτοιοι συνδυασμοί λέξεων. Η αλλαγή του 20ου σε 21ο θα μας δώσει διαφορετικά αποτελέσματα: σχολείο του 21ου αιώνα, εκπαίδευση του 21ου αιώνα, δάσκαλος του 21ου αιώνα, δεξιότητες του 21ου αιώνα. Αν ψάξουμε στο Twitter για hashtags και στην Amazon για βιβλία θα δούμε ότι τα αποτελέσματα είναι ακριβώς τα ίδια—κανένα για δάσκαλο του 20ου αιώνα και πολλά για τον 21ο: #teacher21, #21stcenturyskills, #21stCTeaching και αρκετά βιβλία για τη διδασκαλία και τη μάθηση του 21ου αιώνα.
Προφανώς, η διδασκαλία στον 21ο αιώνα είναι ένα εντελώς διαφορετικό φαινόμενο. Ποτέ πιο πριν δεν θα μπορούσε η μάθηση να γίνεται όπως συμβαίνει τώρα – παντού, συνεχώς, σε οποιοδήποτε πιθανό θέμα, υποστηρίζοντας οποιοδήποτε πιθανό στυλ ή προτίμηση μάθησης. Τι σημαίνει όμως πραγματικά να είσαι δάσκαλος του 21ου αιώνα;
15 Χαρακτηριστικά ενός Δασκάλου του 21ου αιώνα
1. Τάξη με επίκεντρο τον μαθητή και εξατομικευμένη διδασκαλία:
Καθώς οι μαθητές έχουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε πληροφορία είναι δυνατή, σίγουρα δεν χρειάζεται να τους δίνετε γνώσεις με το κουτάλι ή να τους διδάξετε περιεχόμενο που ταιριάζει σε όλους. Οι μαθητές έχουν διαφορετικές προσωπικότητες, στόχους και ανάγκες και η προσφορά εξατομικευμένης διδασκαλίας όχι μόνο είναι δυνατή αλλά είναι κι επιθυμητή. Όταν στους μαθητές επιτρέπεται να κάνουν τις δικές τους επιλογές, κάνουν τη μάθησή κτήμα τους, αυξάνουν τα εγγενή τους κίνητρα και καταβάλλουν περισσότερη προσπάθεια—μια συνταγή ιδανική για καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα.
2. Οι μαθητές ως παραγωγοί:
Οι σημερινοί μαθητές διαθέτουν τα πιο νέα και τα πιο καλά εργαλεία, ωστόσο η χρήση σε πολλές περιπτώσεις μόλις και μετά βίας υπερβαίνει την επικοινωνία με την οικογένεια και τους φίλους μέσω συνομιλίας, μηνυμάτων κειμένου ή κλήσεων. Παρόλο που οι μαθητές θεωρούνται πλέον ως ψηφιακοί ντόπιοι, πολλοί απέχουν πολύ από το να παράγουν οποιοδήποτε ψηφιακό περιεχόμενο. Κατέχουν ακριβές συσκευές με δυνατότητες δημιουργίας ιστολογίων, γραφημάτων, βιβλίων, βίντεο οδηγιών, αλλά σε πολλές τάξεις τους ζητείται να απενεργοποιήσουν αυτές τις συσκευές και να εργαστούν με έντυπα και φύλλα εργασίας.
Δυστυχώς, συχνά αυτά τα χαρτιά απλώς πετιούνται όταν βαθμολογηθούν. Πολλοί μαθητές δεν θέλουν καν να τα κάνουν, πόσο μάλλον να τα κρατήσουν ή να επιστρέψουν σε αυτά αργότερα. Όταν τους δοθεί η ευκαιρία, οι μαθητές μπορούν να δημιουργήσουν όμορφα και δημιουργικά ιστολόγια, ταινίες ή ψηφιακές ιστορίες για τις οποίες να νιώθουν περήφανοι και να μοιράζονται με άλλους.
3. Μάθετε νέες τεχνολογίες:
Για να μπορείτε να προσφέρετε στους μαθητές επιλογές, θα ήταν χρήσιμο να έχετε κι εσείς τη δική σας πρακτική εμπειρία και εξειδίκευση. Δεδομένου ότι η τεχνολογία συνεχίζει να αναπτύσσεται, η εκμάθηση ενός εργαλείου μια για πάντα δεν αποτελεί μια καλή επιλογή. Τα καλά νέα είναι ότι οι νέες τεχνολογίες είναι νέες τόσο για τους αρχάριους όσο και για τους έμπειρους δασκάλους, έτσι ώστε να μπορούν όλοι να συμμετέχουν ανά πάσα στιγμή.
4. Μεταβείτε σε παγκόσμιο επίπεδο:
Τα σημερινά εργαλεία καθιστούν δυνατή την εκμάθηση άλλων χωρών και ανθρώπων από πρώτο χέρι. Φυσικά, τα σχολικά βιβλία εξακολουθούν να είναι επαρκή, αλλά δεν υπάρχει τίποτα σαν να μαθαίνεις γλώσσες, πολιτισμούς και δεξιότητες επικοινωνίας μιλώντας πραγματικά με ανθρώπους από άλλα μέρη του κόσμου.
Είναι κρίμα που με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, εξακολουθούμε να μαθαίνουμε για άλλους πολιτισμούς, ανθρώπους και γεγονότα από τα μέσα ενημέρωσης. Η διδασκαλία των μαθητών σχετικά με το πώς να χρησιμοποιούν τα εργαλεία που έχουν στα χέρια τους για να επισκεφτούν —τουλάχιστον ουσιαστικά— οποιαδήποτε γωνιά αυτού του πλανήτη, θα μας κάνει αν όλα πάνε καλά περισσότερο μορφωμένους και συμπονετικούς.
5. Φερθείτε έξυπνα και χρησιμοποιήστε smartphone:
Για άλλη μια φορά—όταν οι μαθητές ενθαρρύνονται να βλέπουν τις συσκευές τους ως πολύτιμα εργαλεία που υποστηρίζουν τη γνώση (και όχι ως περισπασμούς), αρχίζουν να τις χρησιμοποιούν με αυτόν τον τρόπο.
Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι διαφορετικοί μαθητές έχουν διαφορετικές ανάγκες όταν πρόκειται να τους βοηθήσουμε με νέο λεξιλόγιο ή ερωτήσεις, επομένως δεν χρειάζεται να χάνουμε χρόνο και να εξηγούμε κάτι από το οποίο ίσως θα επωφεληθούν μόνο ένας ή δύο μαθητές. Αντίθετα, το να διδάσκουμε τους μαθητές να είναι ανεξάρτητοι και να ξέρουν πώς να βρίσκουν τις απαντήσεις που χρειάζονται κάνει την τάξη ένα διαφορετικό περιβάλλον.
Θα δείτε θετικές αλλαγές εάν αρχίσετε να βλέπετε τις συσκευές των μαθητών σας ως χρήσιμους βοηθούς. Μερικές φορές αρκεί να τους απαντήσετε λέγοντας: “Δεν ξέρω – χρησιμοποιήστε το Google και πείτε σε όλους μας.” και θα δείτε διαφορά στις αντιδράσεις και τα αποτελέσματά τους!
6. Blog:
Η σημασία του blogging είναι μεγάλη τόσο για μαθητές όσο και για καθηγητές. Ακόμη και οι αρχάριοι μπορούν να δουν την αξία της γραφής για το πραγματικό κοινό και της καθιέρωσης της ψηφιακής τους παρουσίας. Το να κάνεις blog ή να μην κάνεις blog δεν θα πρέπει πλέον να αποτελεί ερώτημα.
7. Μεταβείτε στην ψηφιακή τεχνολογία:
Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι να είστε χωρίς χαρτί—η οργάνωση διδακτικών πόρων και δραστηριοτήτων στον δικό σας ιστότοπο και η ενσωμάτωση της τεχνολογίας μπορεί να οδηγήσει τη μαθησιακή εμπειρία των μαθητών σε διαφορετικό επίπεδο. Η κοινή χρήση συνδέσμων και η παροχή ψηφιακών συζητήσεων σε αντίθεση με το συνεχές μοίρασμα χαρτιού επιτρέπει στους μαθητές να έχουν πρόσβαση και να μοιράζονται τους πόρους της τάξης με πιο οργανωμένο τρόπο.
8. Συνεργασία:
Η τεχνολογία επιτρέπει τη συνεργασία μεταξύ δασκάλων και μαθητών. Η δημιουργία ψηφιακών πόρων, παρουσιάσεων και projects μαζί με άλλους εκπαιδευτικούς και μαθητές θα κάνει τις δραστηριότητες στην τάξη να μοιάζουν με τον πραγματικό κόσμο. Η συνεργασία θα πρέπει να υπερβαίνει την κοινή χρήση εγγράφων μέσω email ή τη δημιουργία παρουσιάσεων με PowerPoint. Πολλές υπέροχες ιδέες δεν υπερβαίνουν ποτέ μια συζήτηση ή ένα αντίγραφο σε χαρτί, κάτι που είναι μία μεγάλη απώλεια. Η παγκόσμια συνεργασία μπορεί να αλλάξει ολόκληρη την εμπειρία μας.
9. Χρησιμοποιήστε τις συνομιλίες Twitter:
Η συμμετοχή σε συνομιλίες Twitter είναι ο φθηνότερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να οργανώσετε την επαγγελματική σας ανάπτυξη, να μοιραστείτε έρευνες και ιδέες και να παραμείνετε ενημερωμένοι με ζητήματα και ενημερώσεις στο πεδίο. Μπορούμε να αναπτυχθούμε επαγγελματικά και να επεκτείνουμε τις γνώσεις μας καθημερινά μέσω συζητήσεων και η παρουσία μας σε συνέδρια δεν είναι πλέον ο μόνος τρόπος για να συναντήσουμε άλλους και να δημιουργήσουμε επαγγελματικά δίκτυα μάθησης.
10. Συνδεθείτε:
Συνδεθείτε με ομοϊδεάτες. Και πάλι, τα σημερινά εργαλεία μας επιτρέπουν να συνδεόμαστε με οποιονδήποτε, οπουδήποτε, οποτεδήποτε. Έχετε μια ερώτηση για έναν ειδικό ή συνάδελφο; Απλώς συνδεθείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: ακολουθήστε, εγγραφείτε, ρωτήστε ή πείτε.
11. Μάθηση μέσω projects:
Καθώς οι σημερινοί μαθητές έχουν πρόσβαση σε αυθεντικές πηγές στον ιστό, σε ειδικούς οπουδήποτε στον κόσμο και σε συνομηλίκους που μαθαίνουν το ίδιο μάθημα κάπου αλλού, η διδασκαλία με σχολικά βιβλία είναι πολύ του 20ου αιώνα. Οι σημερινοί μαθητές θα πρέπει να αναπτύσσουν τις δικές τους καθοδηγητικές ερωτήσεις, να διεξάγουν την έρευνά τους, να επικοινωνούν με ειδικούς και να δημιουργούν τελικά έργα που να τα μοιράζονται, όλα αυτά χρησιμοποιώντας συσκευές που έχουν ήδη στα χέρια τους. Το μόνο που χρειάζονται από τον δάσκαλό τους είναι καθοδήγηση.
12. Δημιουργήστε το θετικό σας ψηφιακό αποτύπωμα:
Μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά εναπόκειται στους σημερινούς εκπαιδευτικούς να είναι υποδειγματικοί στο να χρησιμοποιούν κατάλληλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να παράγουν και να δημοσιεύουν πολύτιμο περιεχόμενο και να δημιουργούν πόρους που μπορούν να μοιραστούν. Παρόλο που η αλήθεια είναι ότι οι δάσκαλοι είναι άνθρωποι και θέλουν να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να δημοσιεύουν τις φωτογραφίες και τις σκέψεις τους, δεν μπορούμε να ζητάμε από τους μαθητές μας να μην κάνουν ακατάλληλα πράγματα στο Διαδίκτυο, αν εμείς οι ίδιοι τα κάνουμε. Η διατήρηση της επαγγελματικής συμπεριφοράς τόσο στην τάξη όσο και στο διαδίκτυο θα βοηθήσει στη δημιουργία θετικού ψηφιακού αποτυπώματος και θα διαμορφώσει κατάλληλες ενέργειες για τους μαθητές.
13. Κώδικας:
Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται περίπλοκο, ο προγραμματισμός δεν είναι παρά ο σημερινός γραμματισμός. Καθώς τα μολύβια και τα στυλό ήταν τα εργαλεία του 20ου αιώνα, ο σημερινός δάσκαλος πρέπει να μπορεί να χειρίζεται με το σημερινό στυλό και μολύβι— τους υπολογιστές. Η εκμάθηση κώδικα είναι πολύ ενδιαφέρουσα—η αίσθηση του να γράφεις μια σελίδα με HTML είναι εκπληκτική. Παρόλο που οι περισσότεροι έχουμε δρόμο μπροστά μας, όπως σε κάθε άλλο τομέα, ένα βήμα τη φορά μπορεί να μας πάει πολύ μακριά.
14. Καινοτομήστε:
Επεκτείνετε την εργαλειοθήκη της διδασκαλίας σας και δοκιμάστε νέους τρόπους που δεν έχετε δοκιμάσει στο παρελθόν, όπως η διδασκαλία με μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή η αντικατάσταση των σχολικών βιβλίων με διαδικτυακούς πόρους. Μην το κάνετε για χάρη των εργαλείων αλλά για χάρη των μαθητών σας.
Χρησιμοποιήστε τις ομιλίες TED και τις δικές σας δραστηριότητες που βασίζονται σε αυτά τα βίντεο και θα δείτε ότι θα λάβετε από τους μαθητές σας πολύ διαφορετικά σχόλια. Θα το λατρεψουν! Χρησιμοποιήστε το Facebook για συζητήσεις και ανακοινώσεις στην τάξη και θα δείτε ότι θα τους αρέσει. Οι μαθητές εκτιμούν την καινοτομία—όχι τα νέα εργαλεία, αλλά τους νέους, πιο παραγωγικούς και πιο ενδιαφέροντες τρόπους χρήσης τους.
15. Συνεχίστε να μαθαίνετε:
Καθώς συνεχώς αναδύονται νέα εργαλεία και νέες τεχνολογίες, η μάθηση και η προσαρμογή είναι απαραίτητη. Τα καλά νέα είναι ότι είναι διασκεδαστικό και ακόμη και 20 λεπτά την ημέρα θα σας εξελίξουν πολύ.
Πηγή: https://www.edutopia.org/discussion/15-characteristics-21st-century-teacher