7 τρόποι για να τραβήξετε την προσοχή αντί να υψώσετε τη φωνή σας
Αυτά τα οπτικά και ηχητικά συνθήματα μπορούν να βοηθήσουν τους καθηγητές Γυμνασίου και Λυκείου να επαναφέρουν γρήγορα τους μαθητές στο σωστό δρόμο.
Για πολλούς νέους εκπαιδευτικούς, η διαχείριση της τάξης μπορεί να είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την επίτευξη επιτυχίας.
Χωρίς μια εργαλειοθήκη στρατηγικών για να τραβήξετε την προσοχή των μαθητών, το να υψώνετε τη φωνή σας μπορεί να μοιάζει με τη μόνη επιλογή όταν οι μαθητές ασχολούνται με μια δυναμική δραστηριότητα ή απλά δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες. Για να αποφύγετε τη δημιουργία μιας αρνητικής κουλτούρας στην τάξη, η οποία τελικά εμποδίζει τη μάθηση, οι νέοι εκπαιδευτικοί ή οι εκπαιδευτικοί που αντιμετωπίζουν νέες συνθήκες σε αυτή τη λιγότερο από ιδανική σχολική χρονιά, μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα μέσα για να τραβήξουν την προσοχή.
Για κάθε ένα από τα παρακάτω μέσα που τραβούν την προσοχή, είναι σημαντικό να διδάξετε ρητά στους μαθητές ποιες είναι οι προσδοκίες σας για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν. Για τους μεγαλύτερους μαθητές, πιθανόν να χρειαστείτε μόνο λίγα λεπτά για να επιδείξετε τον παράγοντα που τραβάει την προσοχή και να μοιραστείτε τις προσδοκίες σας – οι φωνές είναι κλειστές, τα μάτια είναι στραμμένα στον πίνακα κ.λπ.
Ενημερωθείτε για έξυπνες εξατομικευμένες Λύσεις από την O3 Out Of the Ordinary:
https://o3.gr/teaching-solutions/
7 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΤΡΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ
1. Το Clap-In (ή Snap-In):
Το χειροκρότημα είναι ένας κλασικός τρόπος για να τραβήξετε την προσοχή για καλό λόγο! Ενώ πολλοί εκπαιδευτικοί καταφεύγουν στο να υψώσουν τη φωνή τους όταν η τάξη γίνεται πολύ δυνατή, το χειροκρότημα παρέχει έναν εξίσου αισθητό αλλά πολύ πιο θετικό τρόπο για να τραβήξουν την προσοχή των μαθητών. Για να χρησιμοποιήσετε το clap-in, απλά επιλέξτε ένα μοτίβο για να χτυπήσετε παλαμάκια και βάλτε τους μαθητές να το επαναλάβουν. Όσο περισσότεροι μαθητές συμμετέχουν, το χειροκρότημα εξαπλώνεται σε όλη την αίθουσα, έως ότου όλοι οι μαθητές συμμετέχουν στο χειροκρότημα και τελειώνουν τις συζητήσεις τους.
Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να γίνει αυτό πιο ενδιαφέρον για τους μαθητές. Μια επιλογή είναι να ξεκινήσετε με ένα χειροκρότημα και να μεταβείτε σε παλαμάκια. Αυτό απαιτεί από τους μαθητές να είναι ακόμη πιο ήσυχοι για να μπορούν να ακούσουν το μοτίβο που χτυπάτε με παλαμάκια και στη συνέχεια να το επαναλάβουν. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε έναν μαθητή να ηγηθεί του χειροκροτήματος ή τα παλαμάκια για να δημιουργήσετε περαιτέρω επένδυση στην προσοχή. Τέλος, αντί να φτιάξετε το δικό σας μοτίβο, μπορείτε να συνεργαστείτε με τους μαθητές σας για να σχεδιάσετε ένα μοναδικό μοτίβο χειροκροτημάτων ή παλαμάκια για την τάξη σας.
2. Κόλλα πέντε!:
Αυτή είναι μια εξαιρετική επιλογή που όχι μόνο βοηθάει να επαναφέρετε την προσοχή των μαθητών σε εσάς, αλλά τους δίνει επίσης την ευκαιρία να συνεργαστούν για να ξαναβρούν όλοι το δρόμο τους. Για αυτό το μέτρο που τραβάει την προσοχή, σηκώστε το χέρι σας ψηλά ώστε να σας βλέπουν οι μαθητές. Καθώς κάθε μαθητής βλέπει το σήμα, θα σηκώσει και αυτός το χέρι του. Αυτό θα συνεχίσει να εξαπλώνεται έως ότου όλοι οι μαθητές σηκώσουν σιωπηλά το χέρι τους και κοιτάξουν προς το μέρος σας για περαιτέρω οδηγίες.
Για να το κάνω πιο συναρπαστικό, έχω χρονομετρήσει τους μαθητές μου για να δω πόσος χρόνος χρειάζεται για να σηκώσουν όλοι το χέρι τους και στη συνέχεια τους προκάλεσα να ξεπεράσουν τον χρόνο τους. Αυτός ήταν ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να τραβήξω την προσοχή όλων των μαθητών χωρίς καν να χρησιμοποιήσω καθόλου τη φωνή μου.
3. Αντίστροφη μέτρηση σε όλη την τάξη:
Αυτή η στρατηγική είναι παρόμοια με τη στρατηγική “Δώσε μου πέντε”, καθώς έχει αλυσιδωτό αποτέλεσμα σε όλη την τάξη, όταν οι μαθητές συμμετέχουν για να επαναφέρουν την προσοχή τους στον εκπαιδευτικό.
Για να εφαρμοστεί αυτή η στρατηγική, ο δάσκαλος ξεκινά μια αντίστροφη μέτρηση, συνήθως από το 10, αλλά οι δάσκαλοι μπορούν να κάνουν προσαρμογές ανάλογα με τις ανάγκες των επιμέρους ομάδων τους- και καθώς οι μαθητές ακούν την αντίστροφη μέτρηση, συμμετέχουν μέχρι να συμμετέχουν όλοι οι μαθητές. Μόλις όλη η τάξη φτάσει στο μηδέν, όλοι οι μαθητές σιωπούν και έχουν την προσοχή τους πάλι στον εκπαιδευτικό.
4. Κλήση και απάντηση:
Είναι ένας άλλος εύκολος τρόπος για να τραβήξετε την προσοχή των μαθητών, καθώς θα πρέπει όχι μόνο να ακούσουν για να συμμετάσχουν, αλλά και να σταματήσουν τυχόν δευτερεύουσες συζητήσεις προκειμένου να δώσουν την ακριβή απάντηση. Αυτό το μέσο για να τραβήξετε την προσοχή σας παρέχει πολλά περιθώρια δημιουργικότητας, τα οποία τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να κάνουν τις κλήσεις-απαντήσεις που τους ταιριάζουν καλύτερα.
Είναι ωφέλιμο να εμπλέξετε τους μαθητές στη διαδικασία δημιουργίας αυτών των κλήσεων και απαντήσεων και στη συνέχεια να εξασκηθείτε στο πώς ακούγονται και τι αναμένεται να κάνουν οι μαθητές όταν τις ακούνε – παρόμοια με χειροκροτήματα/παλαμάκια.
5. Χρονοδιακόπτης/τραγούδι:
Αυτή η στρατηγική χρησιμοποιεί άλλους ήχους αντί για τη φωνή του δασκάλου για να τραβήξει την προσοχή και βασίζεται σε μια συγκεκριμένη χρονομετρημένη δραστηριότητα.
Χρησιμοποιώ αυτή τη στρατηγική αν έχω δώσει στους μαθητές μου μια ομαδική ή συνεργατική εργασία να ολοκληρώσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Όταν ξεκινούν, ξεκινάω το χρονόμετρο ή το τραγούδι (τα οργανικά λειτουργούν καλύτερα!), και μέχρι να σβήσει το χρονόμετρο ή το τραγούδι, οι μαθητές αναμένεται να τερματίσουν τις συζητήσεις τους και να επιστρέψουν την προσοχή τους σε μένα. Το χρονόμετρο λειτουργεί καλύτερα για πιθανώς πιο δυνατές ομαδικές δραστηριότητες, ενώ το τραγούδι είναι μια εξαιρετική επιλογή για μια ελαφρώς πιο ήσυχη δραστηριότητα με παρτενέρ.
6. Αναβοσβήστε τα Φώτα:
Αυτή τη στρατηγική τη χρησιμοποιώ μόνο όταν χρειάζομαι την προσοχή των μαθητών να επιστρέψουν αμέσως μπροστά μου. Ακριβώς όπως το σήμα του θεάτρου όταν μια παράσταση πρόκειται να ξεκινήσει, ένα γρήγορο φλας των φώτων μπορεί να προειδοποιήσει τους μαθητές ότι κάτι πρόκειται να συμβεί. Τους εξηγώ αναλυτικά ότι μια γρήγορη αναλαμπή των φώτων σημαίνει ότι πρέπει να κλείσουν τις φωνές τους και να με παρακολουθήσουν.
Χρησιμοποιώ συχνά αυτή τη στρατηγική εάν οι μαθητές εργάζονται σε ομάδες και χρειάζεται να τους υπενθυμίσω μόνο μια γρήγορη πληροφορία, αλλά σκοπεύω να τους αφήσω να επιστρέψουν στην εργασία τους στο προηγούμενο επίπεδο θορύβου.
7. Ηχητικά εφέ:
Αυτή η στρατηγική μπορεί να είναι ένας πιο διασκεδαστικός τρόπος για να τραβήξετε την προσοχή των μαθητών, αλλά πρέπει να διδαχθεί ρητά, ώστε οι μαθητές να είναι ώριμοι και να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες όταν χρησιμοποιούνται.
Για αυτή τη στρατηγική, ο δάσκαλος πρέπει να προσδιορίσει έναν ήχο -μου αρέσει να χρησιμοποιώ αυτόν- που θα τραβήξει γρήγορα την προσοχή των μαθητών και να παίξει τον ήχο όταν χρειάζεται. Οι μαθητές μου γνωρίζουν ότι όταν ακούν τον ήχο, αναμένεται να βρίσκονται στις θέσεις τους και να με παρακολουθούν σιωπηλά για οδηγίες.
Πηγή: https://www.edutopia.org/article/7-attention-getters-use-instead-raising-your-voice
Δωρεάν Συμβουλευτική
Κλείστε ένα ραντεβού με έναν ειδικό της Ο3
για να μάθετε περισσότερα για τη μέθοδο project και πως μπορείτε να την εισάγετε στην τάξη σας!