Πώς η ρομποτική μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές ειδικής εκπαίδευσης να μάθουν κοινωνικές δεξιότητες

by May 1, 2024Εκπαιδευτική Ρομποτική

Ο συνδυασμός της διδασκαλίας της ρομποτικής με κοινωνικές ιστορίες μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να καταλάβουν πώς να διαχειρίζονται τη φιλία.

 

Οι κοινωνικές δεξιότητες μας επιτρέπουν να αλληλεπιδρούμε και να επικοινωνούμε με τους άλλους. Μας επιτρέπουν να δημιουργούμε και να διατηρούμε φιλίες, καθώς και να επεξεργαζόμαστε και να εφαρμόζουμε στρατηγικές επίλυσης διαφορών. Πολλοί εκπαιδευτικοί αναμένουν από τους μαθητές να έρχονται στο σχολείο με αυτές τις δεξιότητες. Ωστόσο, ως εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης γνωρίζω ότι οι μαθητές με αναπηρίες – ιδιαίτερα εκείνοι με κύρια διάγνωση αυτισμού ή συναισθηματικής διαταραχής – πρέπει να διδάσκονται ρητά τις κοινωνικές δεξιότητες μέσω κοινωνικών ιστοριών.

Οι μαθητές με αναπηρίες συχνά χρειάζονται πρόσθετη υποστήριξη όταν πρόκειται να εναλλάσσονται ή να μοιράζονται ένα προτιμώμενο αντικείμενο, να πλοηγούνται σε εργασίες κατεύθυνσης, να συμμετέχουν σε ασκήσεις πυρκαγιάς ή προστασίας στο χώρο ή να δημιουργούν και να διατηρούν φιλίες.

Ενημερωθείτε για τον εξοπλισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής από την O3 Out of the Ordinary

Συνδυασμός ρομποτικής και κοινωνικών δεξιοτήτων


Πέρυσι, το σχολείο μου ξεκίνησε ένα πρόγραμμα ρομποτικής το οποίο χρησιμοποιώ για να διδάξω κοινωνικές δεξιότητες και να αυξήσω τη συμμετοχή των μαθητών.

Δραστηριότητα

Η δραστηριότητα ξεκινά με τους μαθητές να διαβάζουν ή να ακούν μια κοινωνική ιστορία για τη φιλία. Στη συνέχεια, ζητώ από τους μαθητές να δημιουργήσουν και να γράψουν με μαρκαδόρο ως ομάδα έναν πίνακα που να περιγράφει πώς μοιάζει μια φιλία (π.χ. να τα πηγαίνουμε καλά), πώς ακούγεται (π.χ. να μιλάμε, να γελάμε, να χαμογελάμε) ή ακόμη και πώς αισθανόμαστε (π.χ. ευτυχία), ο οποίος μπορεί να αναρτηθεί στην τάξη και να είναι εύκολα ορατός και προσβάσιμος.

Μια δραστηριότητα με έναν μη ψηφιακό τρόπο, όπως πάνω σε έναν πίνακα ανακοινώσεων, δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να μετακινήσουν χειροκίνητα διάφορα κομμάτια από το ένα σημείο στο άλλο, βασιζόμενοι στην ιστορία που τους έχει δοθεί, παρακολουθώντας παράλληλα πόσα στάδια ή βήματα χρειάζονται για να φτάσουν στο τέλος. Θα χρειαστούν μια χάρτινη επιφάνεια, μαρκαδόρους, ένα προσχεδιασμένο πλαίσιο που να επιτρέπει την σχεδίαση (εγώ επαναχρησιμοποίησα ένα παλιό ημερολόγιο τοίχου), Velcro, βελάκια κατεύθυνσης, μια σελίδα καταγραφής της στρατηγικής, και μια ιστορία που θα διαβαστεί δυνατά και θα αφορά μια συγκεκριμένη κοινωνική δεξιότητα. Για να ενισχύσετε το μάθημα, μπορείτε να συμπεριλάβετε φωτογραφίες των μαθητών σας, αλλά αυτό είναι προαιρετικό.

Για να προετοιμαστείτε για τη δραστηριότητα, εκτυπώστε αντίγραφα από τα βελάκια κατεύθυνσης – αριστερά, δεξιά, εμπρός και πίσω – και τοποθετήστε Velcro από πίσω τους. Έτσι, οι μαθητές θα μπορούν να τα κολλούν σε διάφορες θέσεις, ενώ μπορούν να χρησιμοποιήσουν την σελίδα σχεδιασμού της στρατηγικής για να τους βοηθήσει στην οργάνωση και τις κινήσεις τους. Θα τους επιτρέψει να καταλάβουν τι, ενδεχομένως, δεν κάνουν σωστά, πριν μεταφέρουν τα αντίγραφα των κατευθύνσεων στις τελικές τους θέσεις στον πίνακα. Η σελίδα στρατηγικής θα δείχνει επίσης ποια βέλη κατεύθυνσης είναι τα σωστά στο κάθε βήμα και τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν.

Στη συνέχεια, οι μαθητές παίρνουν σειρά ένας-ένας μεταφέροντας τις φωτογραφίες τους (αν τελικά χρησιμοποιήσατε) κατά μήκος του πίνακα ανακοινώσεων προσπαθώντας να φτάσουν στον φίλο – στόχο, μετακινώντας τες προς τις εικόνες που δείχνουν τη φιλία ως κριτήριο (“κώδικας”).

Τα ρομπότ που θα χρησιμοποιηθούν αργότερα περιγράφουν τις κατευθύνσεις πάνω τους, γεγονός που μπορεί να διευκολύνει τους μαθητές. Ίσως οι μικρότεροι δυσκολευτούν λίγο, αν δεν ξεχωρίζουν ακόμα το αριστερό από το δεξί. Τα χρονοδιαγράμματα για την εκμάθηση της ρομποτικής είναι εξατομικευμένα για τον κάθε μαθητή και μπορούν να διαφοροποιηθούν εύκολα. Ορισμένοι μαθαίνουν πώς να βρουν και να ορίσουν μια στρατηγική (“προγραμμα”) μέσα σε μια εβδομάδα και μπορούν να προχωρήσουν, ενώ άλλοι μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο. Οι οδηγίες της ρομποτικής μπορούν να παρουσιαστούν σε ολόκληρη την ομάδα, σε μικρές ομάδες ή σε μεμονωμένα άτομα.

Δωρεάν Συμβουλευτική

Κλείστε ραντεβού για να μάθετε περισσότερα για την Εκπαιδευτική Ρομποτική και το STEAM εδώ!

Η προσπάθεια δημιουργίας στρατηγικής (προγραμματισμός) μέσω του αγγίγματος δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να επιδείξουν τις κοινωνική τους δεξιότητα, ενώ η φύση της δραστηριότητας ως μη ψηφιακής προσφέρει την προοπτική περαιτέρω συζήτησης σχετικά με το γιατί οι μαθητές επέλεξαν τη διαδρομή που έκαναν γύρω από τον πίνακα. Τους βοηθά επίσης να κατανοήσουν ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να δείξει κανείς τη φιλία, αλλά ο καθένας καταλήγει, τελικά, σε ένα παρόμοιο αποτέλεσμα.

Μεταβαίνοντας από την μη ψηφιακή μορφή στην ψηφιακή

Με την έκθεση σε εμπειρίες που προσφέρουν προοδευτική μάθηση, οι μαθητές θα μπορέσουν να μεταφέρουν τις προηγούμενες γνώσεις τους από τις μη ψηφιακές δραστηριότητες στις επόμενες ψηφιακές. Έτσι, θα αρχίσουν να χειρίζονται ένα μικρό ρομπότ που απαιτεί τον προγραμματισμό των κουμπιών αφής ώστε να μπορούν να κινούνται μέσα σε ένα συγκεκριμένο σενάριο. Για να διατηρήσω τη συνοχή και τη ρουτίνα, βάζω τους μαθητές να χρησιμοποιούν τις ίδιες εικόνες που επιδεικνύουν τη φιλία αλλά και τη σελίδα σχεδιασμού, όπως μέχρι τώρα. Ωστόσο, αυτή τη φορά, τοποθετώ τις φωτογραφίες σε έναν τετράγωνο χώρο και οι μαθητές πρέπει να χειριστούν και να προγραμματίσουν το ρομπότ χρησιμοποιώντας τα κατευθυντικά κουμπιά αφής του για να μεταφέρουν την φωτογραφία του εαυτού τους στον φίλο – στόχο.

Αφού κατακτήσουν τον προγραμματισμό της κίνησης μέσω του αφής, οι μαθητές μπορούν να αρχίσουν τον προγραμματισμό με κάρτες κώδικα (διαφανείς κάρτες με κείμενο) και έναν ασύρματο κωδικοποιητή που συνδέεται με το ρομπότ για να εκτελέσουν και με αυτόν τον τρόπο τον κώδικά – στρατηγική τους, χρησιμοποιώντας τις ίδιες κάρτες φωτογραφιών.

Τέλος, οι μαθητές θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν ένα διαδικτυακό πρόγραμμα προγραμματισμού με μπλοκ για να επιτρέψουν την κίνηση του ρομπότ τους προς τον φίλο τους στο τετράγωνο χώρο. Αυτή η δραστηριότητα όχι μόνο προσφέρει ευκαιρίες επαναλαμβανόμενης εξάσκησης, αλλά μπορεί να χρησιμεύσει και ως αξιολόγηση κατάκτησης των δεξιοτήτων ή ως δραστηριότητα “αποφοίτησης”. Το επίπεδο δυσκολίας αυξάνεται με τις κάρτες προγραμματισμού, καθώς οι μαθητές διαβάζουν απλές εντολές όπως “οδηγώ 1”, “στρίβω δεξιά” ή “σταματάω”. Εκτός από τις λέξεις υπάρχουν, επίσης, για τους αρχάριους αναγνώστες, εικόνες για να απεικονίσουν ποια λειτουργία παρουσιάζεται.

Το πλεονέκτημα της χρήσης ρομποτικής στους μαθητές με ειδικές ανάγκες

Ένα πλεονέκτημα της χρήσης ρομποτικής για την υποστήριξη της διδασκαλίας κοινωνικών δεξιοτήτων είναι ότι η εκτέλεση μπορεί να διαφοροποιηθεί για τους μαθητές. Οι μαθητές που δυσκολεύονται με κινήσεις που απαιτούν λεπτότητα στην κίνηση και την αφή μπορούν να συμμετέχουν πιο εύκολα στη μη ψηφιακή δραστηριότητα όταν χειρίζονται τις φωτογραφίες. Αλλά και όσοι έχουν πιο προχωρημένες λεπτό-κινητικές δεξιότητες μπορούν επίσης να κατακτήσουν την κωδικοποίηση των κουμπιών αφής και να είναι και αυτοί έτοιμοι να επιδείξουν τις γνώσεις τους στην κωδικοποίηση και την αποσφαλμάτωση, μέσω των καρτών προγραμματισμού. Όλοι τους όμως μαθαίνουν τις ίδιες κοινωνικές δεξιότητες και επιδεικνύουν υψηλά επίπεδα συμμετοχής.

Αυτή η ελκυστική και απλή ροή προσφέρεται και για την παρακολούθηση της εξέλιξης των ικανοτήτων ενός μόνο μαθητή που ακολουθεί ένα εξατομικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα διδασκαλίας κοινωνικών δεξιοτήτων, κάτι που συχνά απαιτείται για τους μαθητές με ειδικές ανάγκες.

preloader