Καλλιεργήστε το αίσθημα ασφάλειας στους νεαρούς μαθητές

Απλές συμβουλές στην τάξη για να βοηθήσετε τους μαθητές προσχολικής και δημοτικού να αισθάνονται ήρεμοι και ανοιχτοί προς τη μάθηση.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εφαρμόσετε απλές τροποποιήσεις στις καθημερινές ρουτίνες στην τάξη του νηπιαγωγείου και του δημοτικού, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικά οφέλη για τους μαθητές σας.

Οι παρακάτω προτάσεις και υποστηρίξεις προσφέρουν επιλογές για την περαιτέρω καλλιέργεια ακαδημαϊκών δεξιοτήτων με τρόπο που μπορούν να αξιοποιήσουν όλα τα μέλη της κοινότητας της τάξης σας (με τον λιγότερο περιοριστικό τρόπο). Ελπίζω ότι θα διαπιστώσετε ότι μπορείτε εύκολα να τις ενσωματώσετε στο ήδη πολυάσχολο πρόγραμμά σας, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη συνέπεια, ροή και παρακολούθηση.

 

Δείτε λύσεις για την εκπαιδευτική ρομποτική από την O3 Out Of the Ordinary: https://o3.gr/teaching-solutions/

 

ΔΙΑΜΌΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ ΓΙΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΗ ΜΑΘΗΣΗ

Χρησιμοποιήστε φυσικό φωτισμό ή λυχνία πυράκτωσης: εκπέμπει μια ζεστή λάμψη που είναι σαφώς λιγότερο σκληρή από τον φωτισμό με λάμπες φθορίου. Ο φωτισμός με λάμπες φθορίου έχει περιορισμένο φάσμα και εκπέμπει φτωχότερη ποιότητα φωτός. Η έλλειψη έκθεσης σε ένα ευρύ φάσμα φωτός μπορεί να επηρεάσει τις σωματικές μας λειτουργίες, όπως ο κιρκάδιος ρυθμός μας (σκεφτείτε τον ύπνο).

Αν η αλλαγή του φωτισμού δεν είναι εφικτή, προσπαθήστε να ανοίξετε τις περσίδες ή τα σκίαστρα και να σβήσετε ένα από τα φώτα με λάμπες φθορίου.

Παρέχετε ποικιλία από μαλακά μαξιλάρια, στρώματα και μαξιλάρια: Αυτά θα πρέπει να έχουν διαφορετικά μεγέθη, σχήματα και υφές, ώστε τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε αυτά κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, της γραφής, του διαδραστικού παιχνιδιού κ.λπ. Τα παιδιά περνούν πολύ χρόνο καθισμένα. Εξετάστε το ενδεχόμενο να τους επιτρέπετε να παρακολουθούν τη διδασκαλία, να ολοκληρώνουν τις σχολικές εργασίες και να παίζουν ξαπλωμένα μπρούμυτα (με την κοιλιά στο πάτωμα), όρθια ή σε εναλλασσόμενες θέσεις.

 

Βεβαιωθείτε ότι οι μαθητές δεν κάθονται περισσότερο από όσο είναι αναπτυξιακά ικανοί: Μια καλή στρατηγική είναι η χρήση ενός οπτικού χρονόμετρου ρυθμισμένου σε περίπου ένα λεπτό ανά έτος ηλικίας (π.χ., αν τα παιδιά είναι ηλικίας 8 ετών, ρυθμίστε το χρονόμετρο για 8 λεπτά). Μετά από 8 λεπτά, επιτρέψτε τους να σηκωθούν και να ασχοληθούν με μια ελεγχόμενη δραστηριότητα βασισμένη στην κίνηση που ενσωματώνει την ιδιοδεκτικότητα, τη διάσχιση της μέσης γραμμής και τις αιθουσαίες εισροές, όπως το σταυρό μπουσούλημα.

 

Κινήσεις “Mirror-me”: Πείτε στα παιδιά να αντιγράψουν τις κινήσεις σας με τόση ακρίβεια ώστε να λειτουργούν σαν καθρέφτης σας. Αυτή η διαδικασία όχι μόνο τα αναγκάζει να επιβραδύνουν και να δουλέψουν στον έλεγχο του σώματος, αλλά ενεργοποιεί τους νευρώνες καθρέφτη στον εγκέφαλο, οι οποίοι είναι σημαντικοί για τη συνολική βελτίωση της προσοχής.

 

Εξετάστε το ενδεχόμενο να βάζετε τους μαθητές σας να εκτελούν ασκήσεις μεγάλης κίνησης ή στάσεις γιόγκα: Αυτό μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας σταθερής ρουτίνας στην τάξη. Οι ασκήσεις μεγάλης κίνησης ορίζονται ως στατικές (κρατώντας το σώμα ενάντια στη βαρύτητα) ή δυναμικές (βασισμένες στην κίνηση) στηρίξεις που περιλαμβάνουν ολόκληρο το σώμα, δηλαδή το παιδί δεν μπορεί να ολοκληρώσει αυτές τις ασκήσεις από καθιστή θέση. Ένα παράδειγμα στατικής άσκησης μεγάλης κίνησης θα ήταν η στάση “dog γιόγκα” – ένα παράδειγμα δυναμικής άσκησης μεγάλης κίνησης θα ήταν τα άλματα.

 

Δοκιμάστε να το εφαρμόσετε ως μέρος του πρωινού προγράμματος της τάξης, ως μια δραστηριότητα για να χαλαρώσετε μετά το μεσημεριανό γεύμα/διάλειμμα, για να διακόψετε τις ώρες ανεξάρτητης εργασίας, κ.λπ. Αυτό όχι μόνο θα βελτιώσει τη συνολική σωματική και συναισθηματική ρύθμιση, αλλά θα προσφέρει τη συνέπεια και το αίσθημα ασφάλειας που συνεπάγεται η προβλέψιμη ρουτίνα.

 

Σκεφτείτε να έχετε έναν “περήφανο πίνακα” στην τάξη σας: Τοποθετήστε τα ονόματα των μαθητών σε αυτόν, με χώρο για να παρουσιάσουν την αγαπημένη τους δουλειά για την οποία είναι πιο περήφανοι. Σημείωση: Αν τον κάνετε μαγνητικό, μπορούν εύκολα να βάζουν και να βγάζουν τα “περήφανα κομμάτια” τους.

 

Διαθέστε έναν χώρο χαλάρωσης/αισθητοποίησης εντός της τάξης και του ευρύτερου σχολικού περιβάλλοντος: Όταν αρχίζουν να εμφανίζονται σημάδια μειωμένης σωματικής ή συναισθηματικής ρύθμισης, κατευθύνετε το παιδί στην επαναρύθμιση της. Μερικά αντικείμενα που ενδεχομένως να συμπεριλάβετε είναι σακούλες φασολιών (για να παρέχουν ένα “squish” της σακούλας φασολιών), στόκος, μια λάμπα λάβας ή ένα φως ενυδρείου, ένα μπλοκ ζωγραφικής και μπογιές, υλικά με άρωμα λεβάντας ή βανίλιας (ηρεμιστικά αρώματα), ένα βαρυφορτωμένο μαξιλάρι/κουβέρτα, ένα σφραγισμένο βάζο με γκλίτερ, ένα κουτί με κινητική άμμο κ.λπ.

 

Αυτός ο χώρος μπορεί επίσης να είναι ένας χώρος όπου οι μαθητές σας μπορούν να εργάζονται ανεξάρτητα σε σχολικές εργασίες και όπου μπορούν να πηγαίνουν όταν αισθάνονται συναισθηματικά απορρυθμισμένοι (δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν καλά τις συναισθηματικές αντιδράσεις).

 

Δημιουργήστε μια εργαλειοθήκη συναισθηματικού ελέγχου: Μπορείτε να την εφοδιάσετε με αντικείμενα όπως στόκος ή το Play-Doh, ένα μικρό σημειωματάριο και μερικές μπογιές, ένα βάζο με μίνι γυαλιστερό, μια μικρή μπάλα άγχους κ.λπ., για να τα παίρνουν οι μαθητές σας σε ορισμένα περιβάλλοντα που ξέρετε ότι μπορεί να αποδειχθούν έναυσμα – μεσημεριανό γεύμα, διάλειμμα, εκδρομές κ.λπ. Δώστε τους την εργαλειοθήκη όταν παρατηρήσετε τα πρώτα σημάδια συναισθηματικής απορρύθμισης και εκπαιδεύστε τους στο πώς να τη χρησιμοποιούν, με εξασθενημένες υποδείξεις. Καθώς οι μαθητές σας εξοικειώνονται και ανεξαρτητοποιούνται στη χρήση αυτού του εργαλείου από μόνοι τους, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα των οπτικών/λεκτικών υποδείξεων που παρέχετε.

 

Βάζο με θετικές επιβεβαιώσεις: Αυτό μπορεί να παρέχει στους μαθητές έναν απτό τρόπο πρόσβασης σε υποστηρικτικά μέσα ανάπτυξης και συναισθηματικής ρύθμισης. Στο γραφείο μου, έχω ένα βάζο με κάρτες που έχουν δημιουργήσει οι μαθητές με διάφορες θετικές επιβεβαιώσεις και οι μαθητές μπορούν εύκολα να έχουν πρόσβαση σε αυτές, καθώς βρίσκονται σε ένα μέρος που οι μαθητές μπορούν να επισκέπτονται συχνά.

 

Η τακτική χρήση αυτών των στρατηγικών με τους μαθητές σας μπορεί να τους βοηθήσει να αισθάνονται πιο ασφαλείς και έτοιμοι να μάθουν.

Πηγή: https://www.edutopia.org/article/fostering-feeling-security-young-students

Στην Ο3 σας παρέχουμε τις πιο εύκολες και αξιόπιστες λύσεις για εκμάθηση μέσω STEM, εκπαιδευτικής ρομποτικής και νέων τεχνολογιών, χρησιμοποιώντας τις εκπαιδευτικές λύσεις της LEGO® Education.

Δωρεάν Συμβουλευτική

Κλείστε ένα ραντεβού με έναν ειδικό της Ο3
για να μάθετε περισσότερα για τη μέθοδο project και πως μπορείτε να την εισάγετε στην τάξη σας!

preloader