Προώθηση της μάθησης με πρωτοβουλία των μαθητών στο Δημοτικό σχολείο

Δίνοντας ευκαιρίες στους μαθητές να παίρνουν αποφάσεις στην τάξη και να διαχειρίζονται συζητήσεις, τους καθοδηγούμε να αναλάβουν δράση στη μάθησή τους.

Την πρώτη μέρα του σχολείου φέτος, έδωσα στην τάξη μου οδηγίες για τη δραστηριότητά μας και τους είπα: “Χρειάζομαι πέντε ομάδες”. Με κοίταξαν για μερικά δευτερόλεπτα- και στη συνέχεια, όταν κατάλαβαν ότι δεν επρόκειτο να πω κάτι άλλο, μερικοί μαθητές άρχισαν να μετρούν πόσα άτομα υπήρχαν στην τάξη και να τα μετακινούν σε ομάδες. Εκείνη τη στιγμή, οι μαθητές μου κατάλαβαν ότι δεν επρόκειτο πάντα να τους λέω ακριβώς τι να κάνουν και ότι μπορούσαν να παίρνουν αποφάσεις μόνοι τους.

Όταν πρωτοξεκίνησα να διδάσκω, τηρούσα το σχέδιο του μαθήματός μου ό,τι κι αν γινόταν. Άρχισα να αναρωτιέμαι αν υπήρχαν τρόποι με τους οποίους εν αγνοία μου τους εμπόδιζα να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους ή αν άφηνα κάποια από τα δικά μου άγχη να τους εμποδίζουν να αναλάβουν ακαδημαϊκά ρίσκα. Τώρα δίνω προτεραιότητα στη δημιουργία ενός χώρου στον οποίο οι μαθητές μπορούν να είναι αυτό που είναι και να εξερευνήσουν τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Οι μαθητές της πέμπτης τάξης μου με εκπλήσσουν καθημερινά και επιδεικνύουν συνεχώς την περιέργεια και τη δημιουργικότητά τους με τρόπους που δεν θα μπορούσα ποτέ να περιμένω.

Ενημερωθείτε για τα σεμινάρια και πακέτα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και STEAM
από την
O3 Out of the Ordinary

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΕΜΠΕΙΡΙΩΝ

Σεμινάρια Σωκράτη: Τα σωκρατικά σεμινάρια ήταν, μακράν, η αγαπημένη δραστηριότητα των μαθητών μου φέτος. Ως μαθήτρια, δεν είχα συμμετάσχει σε σωκρατικό σεμινάριο μέχρι το λύκειο, οπότε στην αρχή ανησυχούσα ότι οι μαθητές μου δεν ήταν ακόμη έτοιμοι και θα κοιτούσαν αμήχανα ο ένας τον άλλον μέχρι να αναλάβω εγώ. Γρήγορα συνειδητοποίησα πόσα ήταν ικανά να κάνουν όταν δεν προσπαθούσα να τους σώσω και απλά καθόμουν ήσυχα στο πλάι.

Λίγες ημέρες πριν από το σεμινάριό μας, έδωσα στους μαθητές μια ερώτηση ανοιχτού τύπου: Πώς επηρεάζει ο άνθρωπος το περιβάλλον; Τους παρείχα χρόνο για να διεξάγουν έρευνα σε ομάδες. Χρησιμοποιήσαμε ένα μοντέλο τριάδας, όπου κάθε ομάδα είχε έναν πιλότο και δύο συγκυβερνήτες. Την ημέρα του σεμιναρίου, επανέλαβα την ερώτηση, επέλεξα έναν εθελοντή για να μας ξεκινήσει και κρατούσα σημειώσεις καθώς παρακολουθούσα τη συζήτηση. Καθ’ όλη τη διάρκεια, οι πιλότοι μπορούσαν να συνομιλούν με τους συγκυβερνήτες τους.

Κατά τη διάρκεια κάθε σεμιναρίου, καθόμουν με δέος καθώς οι μαθητές μου απαντούσαν ο ένας στον άλλον με καλά τεκμηριωμένα σημεία. Χρησιμοποιώντας το μοντέλο της τριάδας, ακόμη και οι μαθητές μου που δεν τους άρεσε να μιλούν μπροστά σε άλλους δεν εμποδίζονταν να συμμετάσχουν, επειδή ο πιλότος τους μπορούσε να τους βοηθήσει. Επειδή έφυγα από το δρόμο των μαθητών μου, η συζήτηση και η μάθησή τους ήταν πολύ πιο βαθιά.

Τεχνική διατύπωσης ερωτήσεων: για να κάνω τους μαθητές μου να μιλήσουν και να κάνουν καταιγισμό ιδεών για το νέο μας θέμα. Οι μαθητές δημιουργούν όσες περισσότερες ερωτήσεις μπορούν για το θέμα μας χωρίς να προσπαθούν να σταματήσουν και να απαντήσουν σε καμία από τις ερωτήσεις. Όταν τελειώσουμε, ταξινομούμε τις ερωτήσεις σε ομάδες βάζοντας μαζί σχετικές ερωτήσεις.

Αυτές οι ερωτήσεις μας οδηγούν φυσικά πέρα από τα πρότυπα και το πρόγραμμα σπουδών και οι μαθητές συχνά καταλήγουν σε ερωτήσεις στις οποίες δεν έχω απαντήσεις. Κάποτε αυτό με έκανε να νιώθω πολύ άβολα, επειδή πίστευα ότι ως δάσκαλος θα έπρεπε να έχω όλες τις απαντήσεις. Τώρα, συνειδητοποιώ ότι αφήνοντας τους μαθητές να αναλάβουν την πρωτοβουλία αυτών των ερωτήσεων και να διερευνήσουν τις απαντήσεις, εμπλέκονται ενεργά στη μάθησή τους (και μαθαίνω κι εγώ νέα πράγματα!).

 

ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΜΑΘΗΣΗΣ

Νέες εμπειρίες: Πρόσφατα, δανείστηκα ένα σετ ρομπότ για να εξασκηθώ στον προγραμματισμό με την τάξη μου. Παρόλο που είχα πολύ μικρή εμπειρία στη χρήση αυτών των ρομπότ και της συνοδευτικής εφαρμογής, δεν ήθελα να αφήσω την απειρία και τη νευρικότητά μου να κρατήσουν τους μαθητές μου μακριά από αυτή τη μαθησιακή ευκαιρία. Χρησιμοποίησα ταινία για να δημιουργήσω μερικά μονοπάτια στο πάτωμα για να ακολουθήσουν τα ρομπότ. Μαζί, εξασκηθήκαμε στην κίνηση των ρομπότ μας με την εφαρμογή κωδικοποίησης, μέχρι που τελικά μια ομάδα κατάφερε να κωδικοποιήσει με επιτυχία το ρομπότ της σε μια τεθλασμένη διαδρομή.

Μόλις το ρομπότ έφτασε στο τέλος, όλη η τάξη ξέσπασε σε επευφημίες. Κάθε φορά που μια άλλη ομάδα περνούσε το ρομπότ της μέσα από το μονοπάτι, αισθανόταν σαν μια νίκη για όλους. Η ενέργεια ήταν μεταδοτική. Μαθησιακές εμπειρίες όπως αυτή είναι κάτι παραπάνω από παραγωγικός αγώνας. Βοηθούν τους μαθητές να αναπτύξουν εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να παίρνουν ρίσκα και να λύνουν προβλήματα.

Η δύναμη της λήψης αποφάσεων: Θέλω να βοηθήσω τους μαθητές να εντοπίσουν τις ανάγκες τους και να αναπτύξουν τα δυνατά τους σημεία, ώστε να ξέρουν πώς να τα χρησιμοποιούν σε κάθε κατάσταση. Προσφέρω επιλογές όποτε είναι δυνατόν. Οι μαθητές μου εξασκούνται στη λήψη αποφάσεων με πολλούς τρόπους, όπως η επιλογή του τρόπου με τον οποίο θα μάθουν για ένα νέο θέμα, η δημιουργία έργων και η παρουσίαση της νέας μάθησης.

Η χρήση αυτών των επιλογών μαζί με το πλαίσιο Σκοπός, Βάθος και Παράδοση έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη δέσμευση, έχει βοηθήσει τους μαθητές να νιώσουν ότι έχουν τη δυνατότητα να υπερασπιστούν τις ανάγκες τους και έχει προσφέρει αυξημένη αυτοπεποίθηση στη λήψη αποφάσεων. Οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν να μάθουν νέες πληροφορίες μέσω άρθρων ή βίντεο και μπορούν να εκφράσουν τη νέα τους μάθηση με διαφορετικούς τρόπους. Θέλω οι μαθητές μου να εντοπίσουν πτυχές του εαυτού τους ως μαθητών που μπορεί να μην είχαν λάβει υπόψη τους πριν, ώστε όταν επιδιώκουν νέα μάθηση, να έχουν ένα σημείο από όπου να ξεκινήσουν.

Για παράδειγμα, συνήθως δεν μου αρέσει να παρακολουθώ βίντεο για να μάθω νέες πληροφορίες. Θα προτιμούσα να διαβάσω ένα βιβλίο ή ένα άρθρο. Ωστόσο, σε ορισμένα θέματα, χρειάζομαι οπτικό υλικό. Πρόσφατα άρχισα να μαθαίνω πώς να παίζω γιουκαλίλι, και γι’ αυτό, ήθελα σίγουρα βίντεο! Το μοιράστηκα με τους μαθητές μου όταν μαθαίναμε για τον ήχο. Διαβάσαμε για το πώς ταξιδεύει ο ήχος και στη συνέχεια παρακολουθήσαμε τις χορδές του γιουκαλίλι μου να δονούνται καθώς έπαιζα διάφορες συγχορδίες. Όχι μόνο συζητήσαμε για τα ηχητικά κύματα, αλλά μιλήσαμε και για το πώς οι διαφορετικές εμπειρίες μας βοηθούν να μάθουμε.

Το να αφήνουμε τους μαθητές να αναλαμβάνουν τα ηνία, όποτε είναι δυνατόν, είναι περισσότερο μια αλλαγή νοοτροπίας παρά οτιδήποτε άλλο. Όταν δομούμε κάθε λεπτό της ημέρας μας και διατηρούμε το παραδοσιακό, εργοστασιακό μοντέλο μας, αρνούμαστε τις φυσικές μαθησιακές ανάγκες των μαθητών μας και τους κρατάμε πίσω από αυτό που είναι ικανοί να κάνουν. Η μάθηση έρχεται φυσικά σε εμάς τους ανθρώπους και συχνά συμβαίνει χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε.

Όταν οι μαθητές φεύγουν από το σχολείο, αναμένεται να είναι ανεξάρτητοι στοχαστές και υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων, αλλά πολλοί από αυτούς δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να πάρουν αποφάσεις σχετικά με το τι χρειάζονται. Αν δεν δώσουμε στους μαθητές την ευκαιρία να πάρουν αποφάσεις σε ένα ασφαλές, σχολικό περιβάλλον, δεν θα έχουν καμία πρακτική όταν θα εισέλθουν στον πραγματικό κόσμο και θα πρέπει να πάρουν αποφάσεις μόνοι τους.

Πηγή: https://www.edutopia.org/article/promoting-student-led-learning-elementary-school

Δωρεάν Συμβουλευτική

Κλείστε σήμερα ένα ραντεβού με έναν LEGO Education Expert και βρείτε STEAM λύσεις
με τα πιο εξελιγμένα και παγκοσμίως αγαπημένα LEGO σετ!

preloader