Το πρόγραμμα SPIKE™ Prime Heart
Το πρόγραμμα SPIKE™ Prime Heart είναι μια εξαιρετική πηγή για γρήγορη δοκιμή των αισθητήρων, για έλεγχο των κινητήρων ή έλεγχο ενός κινητήρα με έναν αισθητήρα. Μπορείτε να δοκιμάσετε τις κατασκευές σας χωρίς να προγραμματίσετε ή ακόμα και να δημιουργήσετε απλά ρομπότ ή άλλους μηχανισμούς που να λειτουργούν χωρίς να γράψετε κώδικα. Για ένα τόσο εύχρηστο εργαλείο, προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι του δίνεται ελάχιστη ή καθόλου προσοχή στο SPIKE™ Prime app ή στα εγχειρίδια υποστήριξης. Ας κάνουμε κάτι για αυτό.
Για να εκτελέσετε το πρόγραμμα Heart, απλώς ενεργοποιήστε το hub, περιμένετε να εμφανιστεί η καρδιά και, στη συνέχεια, πατήστε το κεντρικό κουμπί.
Λειτουργία με αισθητήρες
Συνδέστε έναν αισθητήρα ενώ εκτελείται το πρόγραμμα Heart και στο φωτεινό πίνακα θα εμφανιστεί ένα ραβδόγραμμα μεταξύ των δύο θυρών που βρίσκονται σε εκείνη τη σειρά όπου είναι συνδεδεμένος ο αισθητήρα. Μπορείτε να εμφανίσετε ένα γράφημα για έως και τρεις αισθητήρες με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή έναν ανά σειρά θύρας. Αυτή μπορεί να μην είναι η πιο χρήσιμη λειτουργία του προγράμματος Heart, αλλά παρέχει γρήγορη επιβεβαίωση ότι οι αισθητήρες σας λειτουργούν.
Λειτουργία με κινητήρες
Συνδέστε έναν ή περισσότερους κινητήρες ενώ εκτελείται το πρόγραμμα Heart και, στη συνέχεια, πατήστε το αριστερό ή το δεξί κουμπί που είναι σε σχήμα βέλους για να αλλάξετε την ταχύτητα των κινητήρων. Η κατεύθυνση στην οποία περιστρέφονται οι κινητήρες εξαρτάται από το ποιο κουμπί πατιέται και από το σε ποια πλευρά του εγκεφάλου είναι συνδεδεμένος κάθε κινητήρας. Εάν θέλετε δύο κινητήρες να κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις, συνδέστε τους σε αντίθετες πλευρές του εγκεφάλου.
Αυτή η δυνατότητα είναι προφανώς πολύ χρήσιμη όταν θέλετε απλώς να περιστρέψετε μερικούς κινητήρες – ίσως όταν θέλετε να δοκιμάσετε πράγματα σε διαφορετικές ταχύτητες ή να δείτε εάν τα εξαρτήματά σας λειτουργούν πριν τα προγραμματίσετε. Απλώς να είστε προσεκτικοί – γιατί εάν έχετε συνδέσει πολλούς κινητήρες όταν πατάτε το αριστερό ή το δεξί κουμπί, θα στραφούν ΟΛΟΙ οι κινητήρες.
Μπορείτε ακόμη να ρυθμίσετε δύο ή περισσότερους κινητήρες να κινούνται με διαφορετικές ταχύτητες. Για να το κάνετε αυτό, ξεκινήστε με έναν κινητήρα και θέστε τον σε κίνηση (χρησιμοποιώντας το αριστερό ή δεξί κουμπί που είναι σε σχήμα βέλους), στη συνέχεια συνδέστε έναν δεύτερο κινητήρα και ρυθμίστε ξανά την ταχύτητα. Για να σταματήσετε όλους τους κινητήρες, πατήστε το αριστερό και το δεξί κουμπί ταυτόχρονα.
Έλεγχος κινητήρα με αισθητήρα
Εάν συνδέσετε έναν αισθητήρα σε μια θύρα απέναντι από έναν κινητήρα, ο κινητήρας θα στρίψει με μία ταχύτητα βάσει της ένδειξης του αισθητήρα. Μια συμπαγής ράβδος από pixels θα ενώσει τις δύο θύρες, και θα πάλλεται καθώς αλλάζει η ένδειξη του αισθητήρα. Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε έναν κινητήρα να περιστρέφεται πιο γρήγορα όσο ο αισθητήρας υπερήχων παίρνει μικρότερες μετρήσεις ή όσο πιο δυνατά πιέζεται ο αισθητήρας πίεσης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη λειτουργία για να φτιάξετε απλές συσκευές που βασίζονται σε αισθητήρες χωρίς καθόλου προγραμματισμό.
Δοκιμάστε ιδέες χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Heart
Εκτός από τη χρήση του προγράμματος Heart για γρήγορη ανατροφοδότηση από τους αισθητήρες ή για δοκιμή ενός μηχανισμού, υπάρχει ένα πλήθος από προκλήσεις που λειτουργούν καλά με το πρόγραμμα Heart. Παρακάτω θα βρείτε μερικές ιδέες για να ξεκινήσετε.
Χωρίς τροχούς / ανόητες βόλτες – Κάντε ένα ρομπότ να κινείται χωρίς να χρησιμοποιεί τους τροχούς ως τροχούς. Ή, αν προτιμάτε, κάντε ένα ρομπότ να κινείται με τον πιο ανόητο δυνατό τρόπο.
Τραπέζι που ταρακουνιέται – Κατασκευάστε ένα τραπέζι που ταρακουνιέται για να δοκιμάσετε τη στιβαρότητα μιας κατασκευής, π.χ. για να δοκιμάσει την ετοιμότητα ενός κτιρίου σε περίπτωση σεισμού.
Διασχίστε το κενό – Κατασκευάστε ένα ρομπότ ικανό να οδηγεί κατά μήκος του κενού μεταξύ δύο τραπεζιών. Ποιο είναι το μεγαλύτερο κενό που μπορεί να διασχίσει το ρομπότ σας; (Φροντίστε να έχετε κάτι από κάτω για να το κρατήσει σε περίπτωση πτώσης!)
Παίξιμο κρουστών – Φτιάξτε ένα τύμπανο ή ένα άλλο κρουστό όργανο (ή κάτι για να παίξετε ένα όργανο κρουστών) που ελέγχεται από έναν αισθητήρα.
Απλός απομακρυσμένος έλεγχος – Κατασκευάστε ένα απλό αυτοκίνητο ελεγχόμενο με αισθητήρες. π.χ. με δύο αισθητήρες δύναμης, ο καθένας συνδυασμένος με έναν κινητήρα.
Σύστημα ασφαλείας – Σχεδιάστε ένα σύστημα που προκαλεί συναγερμό όταν ενεργοποιείται ένας αισθητήρας. π.χ. συναγερμός εισβολέων, προστασία των σνακς.
Αυτοματισμός σπιτιού – Δημιουργήστε κάτι που θα σας βοηθήσει στο σπίτι. π.χ. θα περιστρέφει έναν ανεμιστήρα όταν υπάρχει κάποιος(ή θα διανέμει αυτόματα αντισηπτικό χεριών ή θα ανοίγει μια πόρτα κ.λπ.)
Ειδοποίηση εγγύτητας – Κατασκευάστε μια φορητή συσκευή που θα παρέχει πληροφορίες από αλληλεπίδρασης μέσω αφής όταν υπάρχει κάποιος άλλος ή κάποιο άλλο αντικείμενο π.χ. ένα ηλεκτρονικό μπαστούνι για κάποιον με προβλήματα όρασης ή ένας αισθητήρας κοινωνικής απόστασης.