4 Στρατηγικές διδασκαλίας στο δημοτικό που βελτιώνουν τα μαθηματικά στο γυμνάσιο

Στρατηγικές όπως τα διαγράμματα άγκυρας δεν είναι μόνο για το δημοτικό σχολείο – μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές του γυμνασίου να εμπλακούν σε σύνθετη μαθηματική σκέψη.

Πέρασα 18 χρόνια ως καθηγητής μαθηματικών στο λύκειο, αλλά μόνο όταν έγινα διευθυντής στο σχολείο μου μπόρεσα να δω πραγματικά πολλές θαυμάσιες δραστηριότητες στα μαθήματα του δημοτικού που θα μπορούσαν να προσθέσουν τόση αξία σε μια τάξη μαθηματικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Συχνά, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, επικεντρωνόμαστε υπερβολικά στο περιεχόμενο και δεν εκτιμούμε την αξία της επικοινωνίας με όλους τους διαφορετικούς μαθητές στην τάξη.

Ο Robert Fulghum σχολίασε για το συγκεκριμένο ζήτημα: “Όλα όσα πραγματικά χρειάζεται να ξέρω τα έμαθα στο νηπιαγωγείο”. Σε αυτή την περίπτωση, οι στρατηγικές που είναι τόσο επιτυχημένες στη διδασκαλία των μαθηματικών στις πρώτες τάξεις του δημοτικού μπορούν να αποδώσουν και στα μαθηματικά υψηλότερου επιπέδου. Ξοδεύουμε πολύ χρόνο για την κάθετη ευθυγράμμιση του περιεχομένου, αλλά θα μπορούσαμε επίσης να ευθυγραμμίσουμε κάθετα τις στρατηγικές διδασκαλίας. Παρακάτω παρατίθενται μερικά από τα συμπεράσματα που αποκόμισα μετά τη συνεργασία μου με εκπαιδευτικούς του δημοτικού σχετικά με το τι θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση της μάθησης και της δέσμευσης των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ενημερωθείτε για την Εκπαιδευτική Ρομποτική μέσα από τα σεμινάρια και τις λύσεις
της
O3 Out of the Ordinary.

Μάθημα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στην τάξη

4 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ

 

1. Μαθηματικές ομιλίες στην αρχή κάθε μαθήματος:

Στις τάξεις του δημοτικού, ξεκινάμε τα μαθηματικά εργαστήρια με μαθηματικές ομιλίες για να βοηθήσουμε τους μαθητές να ασχοληθούν και να αρχίσουν να επικεντρώνονται στο μάθημα των μαθηματικών. Η δύναμη της μαθηματικής κουβέντας είναι απαραίτητη για να κάνει τους μαθητές να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι στην τάξη των μαθηματικών, να βοηθήσει τον εγκέφαλό τους να επικεντρωθεί στη λογική σκέψη και να αναπτυχθεί η συνεργασία. Μια μαθηματική συζήτηση είναι ένα τόσο ισχυρό εργαλείο διδασκαλίας, όπου οι μαθητές συνεχίζουν να αναπτύσσουν τη μαθηματική σκέψη και το διάλογο γύρω από οποιοδήποτε θέμα που συνεχίζει να βοηθά στην οικοδόμηση θεμελιωδών κατανοήσεων σε μια ενότητα, ενώ ακούνε και κριτικάρουν τη συλλογιστική των άλλων.

Συχνά ο δάσκαλος ξεκινάει με μια ερώτηση όπως “Τι παρατηρείτε;” και αφήνει τη συζήτηση για στρατηγικές και νέες καταστάσεις να προκύψει φυσικά από τις απαντήσεις και το διάλογο των μαθητών. Η έναρξη της διδασκαλίας με ένα πρόβλημα, μια άσκηση, ή άλλο πρόβλημα λογικής σκέψης, στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν επίσης όλοι οι μαθητές, συμβάλλει στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης των μαθητών στην αρχή κάθε διδασκαλίας.

Πολλές τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι πολυάριθμες- ως εκ τούτου, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να συμμετέχουν όλοι οι μαθητές στη συζήτηση για τα μαθηματικά. Η καλύτερη πρόταση γι’ αυτό είναι μια ακόμη στρατηγική της τάξης του δημοτικού, η δημοφιλής στροφή και συζήτηση. Όταν εμπλέκετε τους μαθητές στη συζήτηση, θέστε την ερώτηση και βάλτε τους μαθητές να συζητήσουν με έναν συνεργάτη ή μια μικρή ομάδα για τις διαφορετικές απαντήσεις και προσεγγίσεις τους. Στη συνέχεια, ενθαρρύνετέ τους να μοιραστούν μια από τις ιδέες του συνεργάτη τους με την τάξη. Η συγκεκριμένη στρατηγική έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική στην τάξη και συμβάλλει στη δημιουργία κοινότητας και αυτοπεποίθησης για όλους τους μαθητές.

Κάποιες βιβλιογραφικές πηγές που έχω βρει και μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές της δευτεροβάθμιας τάξης στα μαθηματικά είναι το Which One Doesn’t Belong και οι “συζητήσεις για δεδομένα” της Jo Boaler. Όλοι οι μαθητές μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτές τις μαθηματικές συζητήσεις, γεγονός που με τη σειρά του βοηθά την αυτοπεποίθηση και τα κίνητρά τους να συνεχίσουν να συμμετέχουν και στην τάξη. Η εξάσκηση επίσης είναι πάντα ένα πλεονέκτημα!

2. Διδασκαλία σε μικρές ομάδες:

Αυτή είναι μια στρατηγική που θα ήθελα να είχα χρησιμοποιήσει περισσότερο ως καθηγητής λυκείου. Η διδασκαλία σε μικρές ομάδες είναι ένας ισχυρός τρόπος όχι μόνο για να διαφοροποιήσετε ένα μάθημα αλλά και για να παρέχετε επιπλέον στήριξη στους μαθητές που μπορεί να δυσκολεύονται με ένα συγκεκριμένο θέμα. Για παράδειγμα, κατά τη διδασκαλία της παραγοντοποίησης, μπορεί να έχετε ορισμένους μαθητές που δυσκολεύονται με την έννοια της παραγοντοποίησης με τιμή 1, ενώ άλλοι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν.

Με βάση τα δεδομένα, ένας εκπαιδευτικός μπορεί να εργαστεί άμεσα με μια μικρή ομάδα μαθητών που δυσκολεύονται με τα βασικά στοιχεία της παραγοντοποίησης, ενώ επιτρέπει σε άλλους να εργαστούν συνεργατικά σε διάφορα τριωνύμια με τιμή α μεγαλύτερη από 1. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να χρησιμοποιούν δελτία εξόδου, γρήγορους ελέγχους, λίστες ελέγχου παρατήρησης και άλλες εργασίες για να βοηθήσουν στην αξιολόγηση της κατανόησης μιας συγκεκριμένης δεξιότητας από τους μαθητές και να εντοπίσουν περιοχές για πρόσθετη στοχευμένη διδασκαλία.

Η τοποθέτηση των μαθητών σε μικρές ομάδες μία φορά την εβδομάδα με βάση αυτά τα δεδομένα επιτρέπει στον εκπαιδευτικό να ανταποκριθεί στους μαθητές στο επίπεδό τους. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εκτελέσουν ένα μίνι μάθημα για διαφορετικές ομάδες, προσαρμόζοντας κατάλληλα το μάθημα και επιταχύνοντας τη μάθηση. Η διδασκαλία σε μικρές ομάδες καλύπτει τα κενά, επιταχύνει τη μάθηση και παρέχει υψηλού επιπέδου διδασκαλία επιπέδου 1 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αυτή είναι μια ευκαιρία να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος της κλιμακωτής παρέμβασης και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

3. Διαγράμματα:

Συχνά περιμένουμε από τους μαθητές μας να έρθουν στο πλαίσιο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ως ειδικοί στις σημειώσεις. Παρόλο που συχνά αντιγράφουν ό,τι υπάρχει στον πίνακα, οι μαθητές μερικές φορές ξεχνούν να ανατρέξουν στο σημαντικό περιεχόμενο που κατέγραψαν ή χάνονται μέσα σε μια θάλασσα σημειώσεων. Σημαντικές πληροφορίες που οι μαθητές αναμένεται να συγκρατήσουν και να μεταφέρουν θα μπορούσαν να αναπαρασταθούν καλύτερα σε όλη την αίθουσα σε διαγράμματα. Η σημείωση σημαντικών τρόπων σκέψης και επίλυσης προβλημάτων, θεωρημάτων ή αποδείξεων μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να μεταφέρουν τη σκέψη τους σε νέες καταστάσεις και να θυμούνται τα βασικά τους στοιχεία. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διακοσμήσετε τους τοίχους μιας αίθουσας!

4. Αμέτρητα προβλήματα:

Αφού παρακολούθησα μερικές από τις συνεδρίες επαγγελματικής ανάπτυξης του Graham Fletcher σχετικά με τη μεταγνώση, αναγνώρισα τη δύναμη του μηνύματός του ακόμη και για τη δευτεροβάθμια τάξη. Όταν δείχνετε στους μαθητές ένα πρόβλημα, μια εικόνα ή ένα πρόβλημα ανάλυσης λαθών, ρωτήστε τους: “Τι παρατηρείτε; Τι αναρωτιέστε;” Πολύ συχνά δεν επιτρέπουμε στους μαθητές να παρατηρήσουν και να αναρωτηθούν για τα όμορφα μαθηματικά γύρω τους.

Ένας τρόπος να ξεκινήσετε το μάθημα των μαθηματικών ή να κάνετε ένα διάλειμμα σε ένα μεγαλύτερο μπλοκ, είναι να δείξετε μια εικόνα που έχει μαθηματικά (τα μαθηματικά είναι παντού) και να ζητήσετε από τους μαθητές να παρατηρήσουν και να αναρωτηθούν. Το πρόγραμμα Notice and Wonder του National Council of Teachers of Mathematics περιλαμβάνει εικόνες που μπορούν να πυροδοτήσουν τόσες διαφορετικές συζητήσεις για τα μαθηματικά, οδηγώντας τους μαθητές να δουν τα μαθηματικά παντού γύρω τους! Ρωτήστε τους μαθητές τι απορίες έχουν σχετικά με την εικόνα, τα μαθηματικά, ή ακόμα και απλά τι αναρωτιούνται. Όλα αυτά βοηθούν τους μαθητές να γίνουν λύτες προβλημάτων, μια δεξιότητα που συνεχώς αναπτύσσεται και εξελίσσεται, ακόμη και στην ενήλικη ζωή μας.

Έτσι, ακόμη και αν δεν μάθαμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε στο νηπιαγωγείο, μπορούμε να μάθουμε από το παρελθόν. Οι στρατηγικές διδασκαλίας που χρησιμοποιούν οι δάσκαλοι του νηπιαγωγείου μπορούν να εμπνεύσουν τρόπους για να εμπλέξουμε τους μαθητές μας στην ομορφιά των μαθηματικών σε κάθε ηλικία.

Δωρεάν Συμβουλευτική

Κλείστε ραντεβού για να μάθετε περισσότερα για την Εκπαιδευτική Ρομποτική και το STEAM εδώ!

preloader