Χρήση του ChatGPT στο σχεδιασμό μαθημάτων μαθηματικών
Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης είναι χρήσιμα και πέρα από τις γλωσσικές τέχνες. Οι καθηγητές μαθηματικών μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να εξοικονομήσουν χρόνο και να δημιουργήσουν ενδιαφέροντα μαθήματα.
Από την Kristen Moore
Όταν το ChatGPT εμφανίστηκε στη σκηνή, είδαμε ένα κύμα ανησυχίας να κατακλύζει τους καθηγητές Αγγλικών και Κοινωνικών Σπουδών. Πώς αυτό θα άλλαζε τον τρόπο με τον οποίο δίδασκαν τη γραφή; Για μήνες, έβαλα το ChatGPT στην άκρη και το θεωρούσα απλώς ως ένα μέσο για την υποστήριξη των μαθητών στη γραφή. Ή ως το αγγλικό ισοδύναμο του Mathway -του προγράμματος με το οποίο οι εκπαιδευτικοί μαθηματικών έχουν αποκτήσει σχέση αγάπης-μίσους λόγω των ικανοτήτων του να λύνει προβλήματα για τους μαθητές. Αλλά όπως συμβαίνει με τις περισσότερες νέες τεχνολογίες, αυτές οι δύο έχουν τη θέση τους στην τάξη όταν χρησιμοποιούνται σωστά.
Από την εισαγωγή του, έχουμε δει περισσότερες εκπαιδευτικές χρήσεις για το ChatGPT, ιδίως όσον αφορά την υποστήριξη του εκπαιδευτικού και των φαινομενικά ατελείωτων καθηκόντων του, γεγονός που με έκανε να αναρωτηθώ… θα μπορούσε το ChatGPT να χρησιμοποιηθεί στο μάθημα των μαθηματικών;
Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) παρέχει στους καθηγητές μαθηματικών τα μέσα για να απαντήσουν στην αγαπημένη ερώτηση κάθε εκπαιδευτικού: “Πότε θα το χρειαστώ αυτό;” Μέσω της χρήσης συγκεκριμένων προτροπών και της αλληλουχίας των ερωτήσεων, οι καθηγητές μαθηματικών μπορούν να εντοπίζουν συνδέσεις του πραγματικού κόσμου με τα μαθηματικά θέματα που διδάσκουν, να τις συνδέουν με τα ενδιαφέροντα των μαθητών και να δημιουργούν ποικίλο διδακτικό υλικό για χρήση στην τάξη.

AI ΩΣ ΜΗΧΑΝΉ ΑΝΑΖΉΤΗΣΗΣ
Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, μαθαίνετε τους μαθητές σας – τα ενδιαφέροντα και τις φιλοδοξίες τους. Είτε με τη χρήση επίσημων ερευνών είτε με γενική παρατήρηση στην τάξη, έχετε δημιουργήσει ένα ρεπερτόριο γνώσεων σχετικά με τα θέματα που βρίσκουν σημαντικά και με το τι κεντρίζει περισσότερο το ενδιαφέρον των μαθητών σας. Μέσα από αυτές τις πληροφορίες οι εκπαιδευτικοί μπορούν να φιλτράρουν τα αποτελέσματά τους στο ChatGPT.
Θέμα που οδηγεί σε ενδιαφέρον: Μπορείτε να ξεκινήσετε με μια ευρεία ερώτηση: “Ποιες είναι οι εφαρμογές των πολυωνύμων στην πραγματική ζωή;”. Στη συνέχεια, φιλτράρετε ποιες εφαρμογές είναι πιο σχετικές με τους εφήβους. Από αυτές τις προτάσεις, επιλέξτε αυτές που ταιριάζουν καλύτερα με τα ενδιαφέροντα των μαθητών σας, όπως τα γραφικά υπολογιστών και ο σχεδιασμός βιντεοπαιχνιδιών.
Το ενδιαφέρον οδηγεί στο θέμα: Μπορείτε να ξεκινήσετε με ένα συγκεκριμένο ενδιαφέρον του μαθητή, όπως η αγορά αυτοκινήτου για πρώτη φορά, και να ζητήσετε από την ΤΝ να σας βοηθήσει να εντοπίσετε σχετικές συνδέσεις περιεχομένου. Μπορεί να εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε όλες τις διαφορετικές συνδέσεις περιεχομένου που μπορείτε να κάνετε. Μην αφήνετε την υπερβολή να σας σταματήσει. Αντ’ αυτού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ΤΝ για να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε το διδακτικό υλικό για εσάς.
Η ΤΕΧΝΗΤΉ ΝΟΗΜΟΣΎΝΗ ΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΌΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΎ ΠΕΡΙΕΧΟΜΈΝΟΥ
Τώρα που έχετε εντοπίσει την ιδέα που θέλετε να εξερευνήσετε, ήρθε η ώρα να δημιουργήσετε το μάθημα. Δεδομένου ότι μπορεί να μην γνωρίζετε εσείς οι ίδιοι πολύ καλά τις σαφείς συνδέσεις μεταξύ του περιεχομένου των μαθηματικών και του θέματος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ΤΝ για να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε το περιεχόμενο ώστε να το μετατρέψετε σε μια ελκυστική εμπειρία για τους μαθητές σας.
Δημιουργός ερωτήσεων: Το ChatGPT και άλλες πηγές τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να σας βοηθήσουν να γράψετε μια σειρά από λεκτικά προβλήματα που συνδέουν το θέμα και το περιεχόμενό σας. Αυτά μπορούν να ενσωματωθούν σε εργασίες για το σπίτι, σε εργασίες συνεργατών ή σε προθέρμανση.
Συμβουλή για την προτροπή ΤΝ: Συμπεριλάβετε το γενικό θέμα ή τα θέματα περιεχομένου που ενδιαφέρουν τους μαθητές σας καθώς και το θέμα περιεχομένου ή το πρότυπο που εξετάζετε.
Εργασίες απόδοσης: Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το ChatGPT για να διερευνήσετε τη δημιουργία μιας ποικιλίας εργασιών επίδοσης, όπου οι μαθητές εμπλέκονται σε δεξιότητες κριτικής σκέψης ανώτερης τάξης για την εφαρμογή των μαθηματικών. Μπορείτε να τις δημιουργήσετε με και χωρίς σκαλωσιά, όπως έχω κάνει εγώ.
Έργα: Έχω διαπιστώσει ότι τα έργα και οι δραστηριότητες μάθησης βάσει έργου μπορούν να δημιουργηθούν σε λιγότερο από το μισό χρόνο από αυτόν που συνήθως χρειάζεται όταν χρησιμοποιώ το AI. Περιγράψτε εύκολα ένα έργο, επιλέξτε τα κριτήρια που θα αξιολογηθούν και αφήστε το AI να σας βοηθήσει να γράψετε μια ρουμπρίκα για το έργο σας. Στη συνέχεια, απλώς συγκεντρώστε τα υλικά και ζωντανέψτε το έργο στην τάξη σας! Δημιούργησα ένα έργο που επικεντρώθηκε στη γεωμετρία, την τέχνη και τον πολιτισμό.
Δραστηριότητες βασισμένες στη διερεύνηση: Η ανάπτυξη των δεξιοτήτων κριτικής σκέψης των μαθητών και της ικανότητάς τους να χρησιμοποιούν τα μαθηματικά για την επίλυση προβλημάτων και την ανάλυση δεδομένων είναι απαραίτητη. Η AI μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε δραστηριότητες που βασίζονται στη διερεύνηση για να αναπτύξετε τις δεξιότητες ποσοτικού γραμματισμού των μαθητών. Χρησιμοποίησα το ChatGPT για να δημιουργήσω μια δραστηριότητα βασισμένη στην απογραφή των ΗΠΑ.
Η ΤΕΧΝΗΤΉ ΝΟΗΜΟΣΎΝΗ ΩΣ ΒΟΉΘΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΏΠΙΝΗ ΝΟΗΜΟΣΎΝΗ
Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει εντυπωσιακές δυνατότητες να υποστηρίξει τους καθηγητές μαθηματικών σε μια ποικιλία εργασιών, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ανθρώπινη επαφή είναι αυτή που έχει σημασία. Χρησιμοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη ως εφαλτήριο, οι εκπαιδευτικοί μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους για τα ενδιαφέροντα και τις δεξιότητες των μαθητών τους για να σχεδιάσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το μάθημα και τη δραστηριότητα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μαθητών τους. Είναι η ικανότητα του εκπαιδευτικού να συνδέσει τους μαθητές και τα πρότυπα που κάνει τη μαθησιακή εμπειρία να έχει αντίκτυπο, όχι ο εντυπωσιακά γρήγορος τρόπος με τον οποίο σχεδιάστηκε το μάθημα ή η δραστηριότητα.
Πηγή: https://www.edutopia.org/article/using-chatgpt-plan-high-school-math-lessons