Γιατί είναι σημαντική η μάθηση βασισμένη στο παιχνίδι;
Από τον Romas Tamosevicius
Η μάθηση βασισμένη στο παιχνίδι βελτιώνει τις τεχνολογικές γνώσεις
Η μάθηση βασισμένη στο παιχνίδι ενσωματώνει τα χαρακτηριστικά και τις αρχές του παιχνιδιού στις μαθησιακές δραστηριότητες. Οι μαθησιακές δραστηριότητες αναπτύσσουν τη δέσμευση των μαθητών στη γνώση και εντείνουν τον ενθουσιασμό για μάθηση. Τα συστήματα αξιολόγησης παιχνιδιών με πόντους, τα εμβλήματα, οι πίνακες κατάταξης, οι πίνακες συζητήσεων, τα κουίζ και τα συστήματα ανταπόκρισης στην τάξη αποτελούν συστατικά της μάθησης που βασίζονται σε παιχνίδια. Οι πόντοι μπορεί να συνοδεύονται από δυνητικά ακαδημαϊκά οφέλη προς τα παιδιά για να υπάρχει επιπλέον κίνητρο – παραδείγματος χάριν μια επιπλέον εβδομάδα παράταση για την υποβολή μιας εργασίας μετά την επίτευξη ενός συγκεκριμένου ορίου πόντων.
Ενημερωθείτε για τα Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Ρομποτικής και τις λύσεις
της O3 Out of the Ordinary.
Γενικά, φαίνεται να υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι τα διαδικτυακά παιχνίδια είναι επιζήμια για την ανάπτυξη των παιδιών. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αληθές σύμφωνα με τα ευρήματα πολλών ερευνών. Υπάρχουν πολλά οφέλη της μάθησης μέσω παιχνιδιών που βοηθούν στη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών. Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη που συνδέονται με αυτό είναι η ανάπτυξη της ενεργής μάθησης μεταξύ των παιδιών. Τα παιχνίδια μπορούν εύκολα να τροποποιηθούν με βάση τα προτιμώμενα σχέδια διδασκαλίας. Αρκετά παιχνίδια διαθέτουν εργαλεία αξιολόγησης των μαθητών που συνδέονται με τις παρεχόμενες γνώσεις και εμπειρίες που προσφέρουν. Τα εργαλεία αυτά είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα, καθώς επιτρέπουν στους εκπαιδευτές να παρακολουθούν την απόδοση των μαθητών και να κάνουν εγκαίρως τις επιθυμητές αλλαγές.
Τι είναι η μάθηση βασισμένη στο παιχνίδι;
Η μάθηση βασισμένη στο παιχνίδι είναι μια τεχνική ενεργής μάθησης που χρησιμοποιεί παιχνίδια για να βελτιώσει της μάθησης στην τάξη. Η μάθηση, σε αυτή την περίπτωση, προέρχεται από το παιχνίδι, το οποίο προάγει την κριτική σκέψη και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Η μάθηση βασισμένη στο παιχνίδι μπορεί να επιτευχθεί μέσω ψηφιακών ή μη ψηφιακών παιχνιδιών και προσομοιώσεων που επιτρέπουν στους μαθητές να βιώσουν τη μάθηση από πρώτο χέρι.
Ποια είναι τα οφέλη της;
Τα σχολικά εγχειρίδια είναι τόσο οικουμενικά όσο και η επίσημη σχολική εκπαίδευση και χρησιμοποιούνται εδώ και πολύ καιρό. Είναι κατανοητό ότι η αναθεώρηση των σχολικών εγχειριδίων απαιτεί χρόνο. Από την άλλη πλευρά, η μάθηση που βασίζεται σε παιχνίδια είναι πολύ ευέλικτη και εξαιρετικά προσαρμόσιμη και μπορεί να επικαιροποιηθεί πολύ γρήγορα, γεγονός που την καθιστά ένα αποτελεσματικό εργαλείο μάθησης.
Αρκετοί ιστότοποι παρέχουν πολύ διασκεδαστικά παιχνίδια για μαθητές διαφόρων ηλικιών. Αυτά τα παιχνίδια τους βοηθούν να ελέγχουν το ποντίκι και το πληκτρολόγιο, να μάθουν την περιήγηση στο διαδίκτυο, καθώς και πώς δημιουργούνται τα ονόματα χρηστών, πώς να ορίζουν τους κωδικούς πρόσβασης κ.λπ. Το σημείο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι, στη σημερινή εποχή, η ζωή μας περιστρέφεται γύρω από τεχνολογικά εργαλεία και gadgets. Τα διαδικτυακά παιχνίδια επιτρέπουν στα παιδιά να κατανοήσουν τις λειτουργίες του υπολογιστή, πώς λειτουργεί και πώς να τον αντιμετωπίζουν.
Η παιχνιδοποίηση ενσωματώνει στοιχεία παιχνιδιού, όπως συστήματα πόντων, πίνακες κατάταξης, κονκάρδες και άλλα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με το παιχνίδι, σε “παραδοσιακές” μαθησιακές δραστηριότητες για να αυξηθεί η δέσμευση και τα κίνητρα. Η παιχνιδοποίηση και η μάθηση βασισμένη στο παιχνίδι έχουν παρόμοιες επιδράσεις στην ενθάρρυνση της δέσμευσης και των μακροπρόθεσμων κινήτρων στην εκπαίδευση, αλλά αποτελούν διαφορετικές πρακτικές και μπορούν να διακριθούν.
Οι συζητήσεις σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του προγράμματος σπουδών πρέπει να περιλαμβάνουν λύσεις για τη διατήρηση της δέσμευσης των μαθητών και τη διασφάλιση ότι μαθαίνουν πώς να είναι κριτικοί, σίγουροι και δημιουργικοί – ικανότητες που απαιτούνται για την επιτυχία στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον. Το να παίζει κανείς παιχνίδια αυξάνει σημαντικά την ικανότητα του εγκεφάλου να απομνημονεύει πράγματα. Τα παιχνίδια ενισχύουν την ικανότητα κριτικής σκέψης, γεγονός που ενισχύει την ικανότητα συγκράτησης πληροφοριών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Η πλειονότητα των παιχνιδιών απαιτεί από τα παιδιά να σκέφτονται γρήγορα. Επιπλέον, πρέπει να χρησιμοποιούν τη λογική για να σκέφτονται τρία βήματα μπροστά από το παιχνίδι, για να λύνουν προβλήματα και να ολοκληρώνουν επίπεδα. Αυτό βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν τη λογική, την ακρίβεια και την ικανότητά τους να σκέφτονται στα πόδια τους και έξω από το κουτί αργότερα στη ζωή τους. Καθώς όλο και περισσότερα σχολεία και πλατφόρμες μάθησης εξετάζουν τη μετάβαση σε ψηφιακά προγράμματα σπουδών, ο αριθμός των διαθέσιμων λύσεων για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων έχει αυξηθεί. Η μάθηση που βασίζεται σε παιχνίδια αποτελεί μία από αυτές τις λύσεις. Αυτή η προσέγγιση του προγράμματος σπουδών και της διδασκαλίας είναι κατάλληλη για να αξιοποιήσει όλο το φάσμα των πλεονεκτημάτων ενός ψηφιακού προγράμματος σπουδών.
Τύποι παιχνιδιών
- Παιχνίδια πραγματικής ζωής: Τα παιχνίδια πραγματικής ζωής, όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, βασίζονται σε σενάρια που βασίζονται στην πραγματικότητα. Αυτά τα παιχνίδια έχουν αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα κινητοποιητικά, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν άγχος σε ορισμένες περιπτώσεις. Τα παιδιά καλούνται να κάνουν κινήσεις του σώματος και να χρησιμοποιήσουν το μυαλό τους. Αυτά τα παιχνίδια εμπλέκουν τους μαθητές σχεδόν σε κάθε πτυχή της εκπαίδευσής τους.
- Υβριδικοί χώροι παιχνιδοποιημένης μάθησης: Οι υβριδικοί χώροι μάθησης είναι χώροι που μπορούν να γεμίσουν με ποικίλους πόρους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ψηφιακούς πόρους με διάφορους τρόπους, όπως παιχνίδια πολυμέσων, καθώς και να χρησιμοποιήσετε φυσικούς χώρους ως δημιουργικό χώρο στον οποίο θα ασχοληθείτε με τους πόρους.
- Επιτραπέζια παιχνίδια: Η “Μονόπολη” μπορεί να θεωρηθεί εκπαιδευτικό παιχνίδι, μιας και περιέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, δηλαδή: μια ιστορία, χαρακτήρες, πόντους, ανταγωνισμό και πολλά άλλα χαρακτηριστικά. Γενικά, υπάρχουν πολυάριθμα παραδείγματα σχολικών παιχνιδιών που μοιάζουν με τη “Μονόπολη” με τροποποιημένους κανόνες για διάφορα μαθήματα, όπως η “Μονόπολη της Ιστορίας” ή η “Μονόπολη των Μαθηματικών”.
Η μάθηση βασισμένη στο παιχνίδι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιωθεί η δημιουργικότητα, η κριτική σκέψη και οι δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων των μαθητών, μιας και βασίζεται στη χρήση της φαντασίας. Οι εκπαιδευτές μπορούν να δώσουν στους μαθητές την ελευθερία να επινοήσουν λύσεις και ιδέες, οι οποίες ενισχύουν το επίπεδο δημιουργικότητάς τους.
Δωρεάν Συμβουλευτική
Κλείστε ραντεβού για να μάθετε περισσότερα για την Εκπαιδευτική Ρομποτική και το STEAM εδώ!