Η προώθηση της διαφορετικότητας και η ένταξή της στην εκπαιδευτική ρομποτική

Η διαφορετικότητα και η ένταξη της είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ενός προγράμματος σπουδών ρομποτικής που προσκαλεί όλους τους μαθητές να εξερευνήσουν το STEM. Πολλοί εκπαιδευτικοί σήμερα, σε όλα τα επίπεδα, εργάζονται σκληρά για να κάνουν την προσέγγισή τους πιο περιεκτική και δίκαιη για όλα τα παιδιά.

Μπορεί μερικές φορές να είναι περίπλοκο να αποφασίσουν από που θα ξεκινήσουν. Ωστόσο, αυτές οι συμβουλές μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε τάξη, για κάθε τύπο μαθήματος. Γενικά, θα σας δώσουν ένα σημείο από το οποίο μπορείτε να ξεκινήσετε να χτίζετε τη στρατηγική σας για την εκπαίδευση στη ρομποτική χωρίς αποκλεισμούς, ώστε να κάνετε τον κόσμο του STEM προσιτό σε όλους τους μαθητές.

Ενημερωθείτε για την Εκπαιδευτική Ρομποτική μέσα από τα σεμινάρια και τις λύσεις
της
O3 Out of the Ordinary.

Εκπαιδευτική Ρομποτική στην τάξη

Δημιουργία κοινότητας στην τάξη

Οι καθημερινές πρακτικές στην τάξη επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την διαφορετικότητα και την ένταξή της στην εκπαίδευση STEM. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ίδια η επιστήμη μπορεί να είναι αμερόληπτη και βασισμένη σε γεγονότα, αλλά η κοινότητα STEM μπορεί να μην είναι. Θα πρέπει να συναντήσετε τους μαθητές εκεί που βρίσκονται. Μερικές φορές αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βοηθήσετε τα παιδιά να καταλάβουν ότι έχουν θέση στα STEM και τη ρομποτική, ανεξάρτητα από τις κοινωνικές δομές ή τις προκαταλήψεις που μπορεί να τους λένε.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνετε αυτό. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε διαφορετικά παραδείγματα όταν παρουσιάζετε πραγματικούς μηχανικούς ή φυσικούς ρομποτικής, τόσο από άποψη εμφάνισης όσο και διαφορετικότητας. Μπορείτε επίσης να εντρυφήσετε στην ιστορία των επιστημόνων που συζητάτε.

Μπορεί να έχετε διαφορετικούς μαθητές που θα κινητοποιηθούν αν ακούσουν ότι ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε ΔΕΠΥ, όπως πιστεύουν σήμερα οι σύγχρονοι ψυχολόγοι. Κάποιοι άλλοι σπουδαίοι ηγέτες STEM που μπορείτε να συζητήσετε είναι η Dorthy Vaughn, μια έγχρωμη επιστήμονας της NASA, ζωτικής σημασίας για τις αποστολές Apollo, και ο Michio Kaku, ένας από τους κορυφαίους θεωρητικούς φυσικούς σήμερα και μέλος της κοινότητας AAPI.

Να θυμάστε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ της διαφορετικότητας και της ένταξης – μια τάξη μπορεί να είναι διαφορετική χωρίς αποκλεισμούς. Η ένταξη έχει να κάνει με το να επιτρέπει στην διαφορετικότητα να ευδοκιμήσει, οπότε οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στη δημιουργία μιας κοινότητας στις τάξεις τους. Η ενίσχυση της ποικιλομορφίας στη ρομποτική βασίζεται στο να βοηθηθούν οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν ότι όλοι και όλες μπορούν να γίνουν μηχανικοί, προγραμματιστές ή οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα στον τομέα STEM.

Να είστε ανοιχτοί στις διαφορετικές προοπτικές, προσεγγίσεις και εμπειρίες των μαθητών με το STEM. Δεν θα έρθουν όλα τα παιδιά στην τάξη με το ίδιο επίπεδο γνώσεων STEM. Η παραδοχή αυτή μπορεί να τα απομονώσει και να ενισχύσει τα αρνητικά στερεότυπα για το ποιος μπορεί και ποιος δεν μπορεί να γίνει μηχανικός. Τα παιδιά που διστάζουν να εξερευνήσουν το STEM μπορεί να βοηθηθούν κάνοντάς το πιο προσιτό. Δείξτε πώς συνδέεται άμεσα με τις κοινότητες των μαθητών και με ό,τι γνωρίζουν, αντί να χρησιμοποιείτε αφηρημένα, μακρινά παραδείγματα.

 

Κάνοντας τη ρομποτική ισότιμη για όλους τους μαθητές

Πώς μπορείτε να διασφαλίσετε ότι η εκπαίδευση στη ρομποτική είναι χωρίς αποκλεισμούς και προσβάσιμη σε όλους τους μαθητές; Πρόκειται για μια σοβαρή πρόκληση – η μηχανική παραμένει ένα από τα λιγότερο διαφοροποιημένα επαγγέλματα STEM στον κόσμο. Από το 2021, το 71% των μηχανικών ήταν λευκοί και μόνο το 15% ήταν γυναίκες. Μόνο το 5% ήταν έγχρωμοι. Επιπλέον, οι έγχρωμοι και οι γυναίκες συνεχίζουν να κερδίζουν σημαντικά λιγότερα από ό,τι οι λευκοί άνδρες συνάδελφοί τους σε επαγγέλματα STEM.

Ευτυχώς, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να συμβάλουν στην αλλαγή αυτού του γεγονότος, δίνοντας σε όλους τους μαθητές μια ισότιμη ευκαιρία να επιτύχουν στην εκπαίδευση ρομποτικής. Ένα εξαιρετικό σημείο για να ξεκινήσετε είναι η δημιουργία έργων που είναι προσβάσιμα σε όλα τα παιδιά. Επικεντρωθείτε στην ισοτιμία και όχι στην ισότητα. Η ισότητα συναντά τους μαθητές εκεί που βρίσκονται και δίνει σε όλους ίσους όρους ανταγωνισμού, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν μειονεκτήματα που μπορεί να έχουν.

Για παράδειγμα, η έρευνα σχετικά με τη δημιουργία μαθημάτων ρομποτικής χωρίς αποκλεισμούς προτείνει τη χρήση εργαλείων όπως το Scratch, μια δωρεάν και προσιτή διαδικτυακή πλατφόρμα κωδικοποίησης που ιδρύθηκε από το MIT. Το Scratch δεν προϋποθέτει προηγούμενες γνώσεις προγραμματισμού, καθιστώντας τον κώδικα εύκολα κατανοητό και εφαρμόσιμο στην πράξη. Πλατφόρμες όπως αυτή μπορούν να διασφαλίσουν ότι κανένας μαθητής δεν αισθάνεται ότι είναι έξω από τα νερά του ή ότι δεν ανήκει στη ρομποτική.

Τα πρακτικά έργα είναι ο σωστός τρόπος, σε αντίθεση με τα πιο αφηρημένα ή επικεντρωμένα σε φύλλα εργασίας μαθήματα. Λίγα πράγματα είναι τόσο ενθαρρυντικά όσο η κατασκευή ενός ρομπότ από τον εαυτό σας και το να το βλέπετε να λειτουργεί. Αυτό το αίσθημα επιτυχίας μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την εμπλοκή των μαθητών και την πρόσκλησή τους στη ρομποτική, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι ή από πού προέρχονται.

Κατασκευάστε έργα και ομάδες που έχουν σχεδιαστεί για να φέρνουν όλους μαζί και να ενθαρρύνουν την κοινότητα. Επίσης μπορείτε να γίνετε δημιουργικοί. Προσκαλέστε τα παιδιά να εφαρμόσουν τη ρομποτική στους πολιτισμούς, τις κοινότητες, τα χόμπι και τα πάθη τους. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα εκπαιδευτικού που το κάνει αυτό πράξη είναι η Δρ Carlotta Berry, καθηγήτρια μηχανικής και έγχρωμη γυναίκα. Χρησιμοποιεί ρομποτικές παραστάσεις χιπ-χοπ για να βοηθήσει τους έγχρωμους μαθητές να νιώσουν ευπρόσδεκτοι και να διασκεδάσουν στα μαθήματα ρομποτικής.

 

Διδασκαλία STEM για όλους

Η ρομποτική, ο προγραμματισμός και η μηχανική είναι από τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα στον κόσμο σήμερα. Η τάση αυτή θα αυξηθεί καθώς η αυτοματοποίηση αναλαμβάνει όλο και περισσότερα καθήκοντα. Η προώθηση της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης στην εκπαίδευση ρομποτικής είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι μαθητές θα έχουν ισότιμες ευκαιρίες να επιτύχουν στο εξελισσόμενο τοπίο σταδιοδρομίας.

Το χτίσιμο της εμπιστοσύνης στο STEM και το να γίνει η ρομποτική προσιτή είναι βασικά βήματα για να δοθεί σε όλους μια θέση στον καταπληκτικό κόσμο της ρομποτικής. Οι εκπαιδευτικοί είναι το κλειδί για τη δημιουργία μιας πιο ποικιλόμορφης, χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιης κοινότητας STEM.

 

Διαβάστε παρόμοια άρθρα στο blog μας:  Κρατώντας τα κορίτσια στο STEAM: 3 εμπόδια, 3 λύσεις

 

Πηγή: https://www.robotlab.com/blog/promoting-diversity-and-inclusion-in-robotics-education

Δωρεάν Συμβουλευτική

Κλείστε ραντεβού για να μάθετε περισσότερα για την Εκπαιδευτική Ρομποτική και το STEAM εδώ!

preloader