Συμβουλές για το σχεδιασμό ενός μαθήματος από την αρχή
Μια ματιά στη διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθήσει ένας καθηγητής για το σχεδιασμό ενός νέου μαθήματος, συμπεριλαμβανομένης της συγγραφής μαθησιακών στόχων, του καθορισμού του πεδίου και της επιλογής υλικών.
Από τον Ryan Collins
Πέρυσι, βρέθηκα σε ένα διδακτικό τέλμα. Ήταν η έβδομη χρονιά που δίδασκα Αγγλικά για πρωτοετείς μαθητές και ήμουν έτοιμη για μια αλλαγή. Το λύκειό μου ενθαρρύνει τους καθηγητές να σχεδιάζουν και να διδάσκουν μαθήματα επιλογής που επικεντρώνονται στα ενδιαφέροντα τα δικά μας και των μαθητών μας, οπότε αποφάσισα να εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία για να ανανεώσω την πρακτική μου. Δημιούργησα ένα μάθημα που ανυπομονούσα να διδάξω: Misfits and Monsters in Literature (Απροσάρμοστοι και τέρατα στη λογοτεχνία).
Μου άρεσε η ιδέα να βοηθήσω τους μαθητές να κατανοήσουν έννοιες που αφορούν κοινωνικοπολιτισμικές προσεγγίσεις. Παρόλο που ο σχεδιασμός ενός μαθήματος επιλογής από το μηδέν είναι εντατικός, η διαδικασία μου έδωσε διορατικότητα σε αποτελεσματικές πρακτικές του προγράμματος σπουδών. Μοιράζομαι εδώ μερικά από τα συμπεράσματα μου με την ελπίδα ότι θα υποστηρίξουν τον δικό σας σχεδιασμό.
ΚΑΘΟΡΙΣΜΌΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΏΝ ΣΤΌΧΩΝ
Ο σχεδιασμός ενός μαθήματος δεν διαφέρει ριζικά από τη διδασκαλία μιας βασικής τάξης. Θα ξεκινήσετε με τον προσδιορισμό των μαθησιακών στόχων, οι οποίοι θα σας επιτρέψουν στη συνέχεια να καθορίσετε το πεδίο εφαρμογής και την ακολουθία του μαθήματός σας. Από εκεί και πέρα, θα επιλέξετε κείμενα για το μάθημά σας.
Κατά τη σύνταξη των μαθησιακών στόχων, λάβετε υπόψη σας τα εξής: Ποια πρότυπα πρέπει να αντιμετωπίσετε; Πώς οι μαθητές θα αποδείξουν τη γνώση στα μαθήματά σας; Πώς το θέμα του μαθήματός σας προσφέρεται για συγκεκριμένους μαθησιακούς στόχους; Πώς θα αξιοποιήσετε τις δεξιότητες από προηγούμενα μαθήματα;
Το αντικείμενο και το θέμα του μαθήματος επιλογής σας θα καθορίσει τις απαντήσεις σας σε πολλά από αυτά τα ερωτήματα. Η τελική εργασία μου, για παράδειγμα, περιελάμβανε τη δημιουργία ενός τέρατος από τους μαθητές και την εξήγηση του τρόπου με τον οποίο αυτό ενσάρκωνε τη θεωρία και την ιστορία που συζητούσαμε στο μάθημα.
Ένας από τους μαθησιακούς μου στόχους ήταν ότι οι μαθητές θα έφευγαν από το μάθημά μου όντας σε θέση να συνθέσουν πηγές σε μια ερευνητική παρουσίαση. Επειδή ήθελα οι μαθητές να μάθουν για διαφορετικά τέρατα, τους χώρισα σε μικρές ομάδες και τους έβαλα να δημιουργήσουν και να παραδώσουν παρουσιάσεις διδάσκοντας στους συμμαθητές τους για τέρατα από διαφορετικούς πολιτισμούς, επιτυγχάνοντας έτσι τον στόχο και πυροδοτώντας τη διαδραστικότητα.
ΚΑΘΟΡΙΣΜΌΣ ΤΟΥ ΠΕΔΊΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΉΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΚΟΛΟΥΘΊΑΣ
Αφού καθορίσετε τους μαθησιακούς στόχους, είναι καιρός να σκεφτείτε πώς να οργανώσετε το μάθημα σε ενότητες που οδηγούν λογικά στο επιλεγμένο αποκορύφωμα του έργου/της αξιολόγησης. Αυτή η προσέγγιση ευθυγραμμίζεται με το πλαίσιο “Κατανόηση μέσω σχεδιασμού”, το οποίο ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς να σχεδιάζουν προς τα πίσω από τα επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα και στη συνέχεια να ευθυγραμμίζουν κάθε στοιχείο του προγράμματος σπουδών αναλόγως.
Ήθελα το μάθημα επιλογής μου να δώσει έμφαση στην κριτική σκέψη, εμπλέκοντας τους μαθητές στη σύγκριση και την αντιπαραβολή τεράτων σε διάφορους πολιτισμούς. Οργάνωσα την τάξη γύρω από τύπους τεράτων (δράκοι, λυκάνθρωποι, βρικόλακες, μάγισσες κ.λπ.), ώστε οι μαθητές να δουν πώς διαφορετικοί πολιτισμοί χρησιμοποίησαν τέρατα για να ενσαρκώσουν συγκεκριμένους φόβους. Η τάξη σας μπορεί να είναι καλύτερα δομημένη γύρω από θέματα, δεξιότητες ή είδη. Η διάσπαση των μεγαλύτερων εννοιών σε επιμέρους έννοιες θα σας βοηθήσει να τμηματοποιήσετε τη διδασκαλία και να σχεδιάσετε το πεδίο και την ακολουθία σας με λογική εξέλιξη.
Ενημερωθείτε για την Εκπαιδευτική Ρομποτική και το STEAM από την O3 Out of the Ordinary.
ΕΠΙΛΟΓΉ ΥΛΙΚΏΝ
Στη συνέχεια, θα πρέπει να επιλέξετε κείμενα και θέματα. Ενώ ήμουν ενθουσιασμένη που έφτιαχνα τη διδακτέα ύλη μου, το θέμα που επέλεξα μου παρουσίασε προβλήματα πρακτικής: Η λογοτεχνία βρίθει από τέρατα, οπότε έπρεπε να περιορίσω την αναζήτησή μου έχοντας υπόψη μου ορισμένα πράγματα.
Για παράδειγμα, το περιεχόμενο: Ήθελα να εκθέσω τους μαθητές σε διαφορετικές λογοτεχνικές θεωρίες, όπως ο νέος ιστορικισμός και ο φεμινισμός. Χρειαζόμουν κείμενα που παρουσίαζαν στους μαθητές όχι μόνο τέρατα αλλά και ιστορίες που περιέπλεκαν τις αντιλήψεις τους για την κοινωνική δυναμική.
Ήθελα επίσης να θέσω στο επίκεντρο τα ενδιαφέροντα των μαθητών. Αυτό θα ήταν ένα μάθημα επιλογής, οπότε ήθελα οι μαθητές μου να απολαμβάνουν αυτό που διαβάζουν. Ενώ υπήρχαν αρκετά κείμενα που ήθελα να διδάξω, δεν ήταν κείμενα που οι μαθητές ήθελαν να διαβάσουν- ήμουν πεπεισμένη ότι θα μπορούσα να βρω κείμενα που θα έκαναν τους μαθητές να σκεφτούν τα βασικά μου ερωτήματα χωρίς να τους κάνουν να βαρεθούν, αλλά θα χρειαζόταν λίγο ψάξιμο.
Μια τρίτη πρόκληση ήταν ο χρόνος, αλλά δεν θα υπήρχε αρκετός για να συμπεριλάβω πολλά μεγαλύτερα κείμενα στο μάθημά μου. Ως συμβιβασμός, χρειάστηκε σε δύο κείμενα μεγάλου μήκους βιβλίων, και αυτό μου έδωσε χώρο για να εκθέσω τους μαθητές σε διαφορετικούς τύπους κειμένων (ταινίες, ποιήματα, διηγήματα κ.λπ.).
Κατά την αναζήτηση του κατάλληλου υλικού, βασίστηκα σε πολλαπλές πηγές: ανθολογίες διηγημάτων και ποίησης, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ιδίως διάφορες ομάδες στο Facebook για καθηγητές αγγλικών) και δημόσια προσβάσιμα προγράμματα σπουδών λυκείων και κολεγίων που είναι αναρτημένα στο διαδίκτυο. Η διαφοροποίηση των πηγών μου με βοήθησε να ανακαλύψω κείμενα που θα ικανοποιούσαν όλες τις διδακτικές ανάγκες που περιγράφονται παραπάνω.
ΔΙΔΑΣΚΑΛΊΑ ΚΑΙ ΜΆΘΗΣΗ
Η πραγματική διασκέδαση αρχίζει όταν έρθει η ώρα να αρχίσετε να διδάσκετε το μάθημα που σχεδιάσατε μόνοι σας. Τα σχέδιά σας θα αλλάζουν καθώς προχωράτε, αλλά εδώ είναι μερικές προτάσεις για να κάνετε την πραγματική διδασκαλία της τάξης ομαλή:
Ξεκινήστε το μάθημα με μια έρευνα, ζητώντας από τους μαθητές να εξηγήσουν γιατί επέλεξαν να το παρακολουθήσουν και τι ελπίζουν να μάθουν. Ζήτησα από τους μαθητές να εξηγήσουν τι είδους κείμενα ήθελαν να διαβάσουν- εξέφρασαν ενδιαφέρον για τέρατα από την κέλτικη/γαελική λαογραφία, οπότε τα ενσωμάτωσα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου που περάσαμε μαζί, μεταξύ άλλων σε μια μίνι ενότητα για το Banshee.
Καθώς το μάθημα εξελίσσεται, παρακολουθείτε τι κάνετε σε κάθε περίοδο. Αυτή η τεκμηρίωση δεν χρειάζεται να είναι εκτενής. Εγώ κρατούσα ένα άτυπο έγγραφο Google Doc με μια σύντομη συγκεντρωτική λίστα με το τι κάναμε κάθε μέρα. Κάθε εβδομάδα, αντανακλούσα τα μαθήματα, σημειώνοντας (χρησιμοποιώντας τη λειτουργία σχολιασμού) τι λειτούργησε και τι όχι.
Η ανατροφοδότηση των μαθητών είναι καθοριστική. Συγκεντρώστε την συχνά, ακόμη και μέσω άτυπων συζητήσεων με ομάδες εστίασης. Ζήτησα από τους μαθητές να συμπληρώσουν μια φόρμα Google δίνοντας την ειλικρινή τους ανατροφοδότηση. Κάνοντας τις υποβολές ανώνυμες, έλαβα ανεκτίμητες πληροφορίες σχετικά με το τι πήγε καλά και τι θα μπορούσα να συνεχίσω να αναπτύσσω.
ΔΈΣΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
Η δημιουργία ενός μαθήματος επιλογής είναι μια σοβαρή δέσμευση. Αλλά οι χαρές υπερτερούν κατά πολύ των προκλήσεων. Οι μαθητές μου και εγώ ασχοληθήκαμε με τα πολιτειακά πρότυπα, ενώ παράλληλα εξετάσαμε πώς τα τέρατα είναι οχήματα για τη διερεύνηση βασικών κοινωνικών ερωτημάτων.
Αν και είναι σημαντικό να παρέχουμε διδασκαλία για τα θεμέλια του αντικειμένου μας, θα πρέπει να δίνεται στους μαθητές η ευκαιρία να χτίσουν πάνω σε θεμελιώδεις δεξιότητες ασχολούμενοι με περιεχόμενο που τους ενδιαφέρει. Η ενσωμάτωση των μαθημάτων επιλογής που σχεδιάζονται από τους εκπαιδευτικούς στο πρόγραμμα σπουδών επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να ασχοληθούν με την αυστηρή σκέψη και παράλληλα να διασκεδάσουν.
Πηγή: https://www.edutopia.org/article/designing-course-middle-high-school