Βοηθώντας τους μαθητές να μάθουν πώς να διαβάζουν καλύτερα στις ψηφιακές συσκευές

Συμβουλές για το πώς οι εκπαιδευτικοί μπορούν να διαμορφώσουν τη διδασκαλία έτσι ώστε οι μαθητές να είναι έμπειροι στην ανάγνωση κειμένων σε ψηφιακές συσκευές.

Από την Jennifer Wood

Ο ψηφιακός κόσμος προσφέρει εκπληκτικά οφέλη όσον αφορά την ανάγνωση. Έχουμε περισσότερα κείμενα άμεσα προσβάσιμα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία. Μπορούμε, μέσα σε μια στιγμή, να βρούμε κείμενο που ταιριάζει στο επίπεδο της τάξης, στο επίπεδο ανάγνωσης ή στα ενδιαφέροντα των μαθητών. Ωστόσο, αυτή η διαθεσιμότητα συνεπάγεται διδακτικές συνέπειες για τους εκπαιδευτικούς.

Πολλοί ψηφιακοί πόροι -από διαδικτυακά κείμενα μέχρι ηλεκτρονικούς αναγνώστες, ηχητικά βιβλία, βίντεο και άλλα- μπορούν να υποστηρίξουν την κατανόηση της ανάγνωσης και την κατάκτηση της γλώσσας. Αλλά για να προετοιμάσετε τους μαθητές για επιτυχία όταν ενσωματώνετε ψηφιακούς πόρους στα μαθήματά σας, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας τις ακόλουθες κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά τις αναγνωστικές δεξιότητες.

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ

Όταν διαβάζουμε σε μια οθόνη, τα μάτια μας δεν κινούνται πάντα με τη συνηθισμένη κατεύθυνση από αριστερά προς τα δεξιά, γραμμή προς γραμμή, όπως κάνουν με το τυπωμένο κείμενο.

Οι ερευνητές έχουν καταγράψει το γεγονός ότι τα μάτια των αναγνωστών συχνά κινούνται σε μοτίβο F για να προσλάβουν μπλοκ ψηφιακού κειμένου, σαρώνοντας την πρώτη γραμμή ή τις πρώτες γραμμές του κειμένου από αριστερά προς τα δεξιά, αλλά στη συνέχεια συχνά παρακάμπτουν την αριστερή πλευρά αναζητώντας κάτι ενδιαφέρον (η κάθετη γραμμή του F). Μια άλλη συνήθης ψηφιακή διάταξη, γενικά για σελίδες με λιγότερο κείμενο, δημιουργεί ένα μοτίβο Z για την κίνηση των ματιών κατά την ανάγνωση. Οι σχεδιαστές ιστοσελίδων δημιουργούν σελίδες με σκόπιμα σχεδιασμένα μοτίβα ανάγνωσης που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός μας προσλαμβάνει πληροφορίες και λαμβάνει αποφάσεις. Οι μαθητές που μαθαίνουν αυτά τα μοτίβα μπορούν να αυξήσουν τον ψηφιακό τους γραμματισμό.

Για να ασχοληθείτε με την κίνηση των ματιών με τους μαθητές, συζητήστε αυτά τα μοτίβα για να δημιουργήσετε επίγνωση των φυσικών μας ενεργειών ως ψηφιακοί αναγνώστες. Χρησιμοποιήστε τα μοτίβα ως εργαλείο διδασκαλίας για να συζητήσετε πώς το κείμενο στη σελίδα επηρεάζει αυτό που παρατηρούν. Για παράδειγμα, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα φύλλο εργασίας με τα μοτίβα Ζ και ΣΤ και στη συνέχεια να ζητήσετε από τους μαθητές να διαβάσουν ένα ψηφιακό άρθρο, να παρακολουθήσουν τις κινήσεις των ματιών τους και να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως “Τι λέει το ψηφιακό σας κείμενο σε κάθε ένα από αυτά τα σημεία [στα μοτίβα Ζ και ΣΤ];”. Τι μάθατε σε αυτά τα σημεία; Τι παρατηρείτε και τι αναρωτιέστε σε καθένα από αυτά τα σημεία -και για το άρθρο στο σύνολό του;”

Μπορείτε να δώσετε στους μαθητές έναν σκοπό για την ανάγνωση του άρθρου: Μια ερώτηση που πρέπει να απαντήσουν, ή λέξεις που πρέπει να αναζητήσουν, για να εστιάσουν την προσοχή τους.

SKIMMING

Όταν διαβάζετε στην οθόνη, το ξεφύλλισμα και το multitasking αποσπούν την προσοχή περισσότερο απ’ ό,τι όταν διαβάζετε τυπωμένο κείμενο. Αντιμετωπίστε το skimming και το multitasking με τους μαθητές σας χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες στρατηγικές: Όπως και με την παρακολούθηση του μοτίβου των ματιών, ενθαρρύνετε τους μαθητές να θέσουν έναν σκοπό ή στόχο για να παραμείνουν προσγειωμένοι στην ανάγνωσή τους ή θέστε έναν στόχο για αυτούς- θέστε ένα χρονόμετρο και εργαστείτε σκόπιμα στην εστιασμένη ανάγνωση των μαθητών για να αναπτύξετε αντοχή- υπενθυμίστε στους μαθητές στρατηγικές ανάγνωσης όπως η οπτικοποίηση και η πρόβλεψη- και, όπως και με τα έντυπα βιβλία, υποδείξτε την ανάγνωση σε ψηφιακό μέσο, σκεπτόμενοι την κατανόησή σας, φωναχτά, για τους μαθητές.

Αναφέρετε πώς μοιάζει όταν χάνετε τη συγκέντρωσή σας κατά τη διάρκεια της ψηφιακής ανάγνωσης και πώς επαναφέρετε την προσοχή σας στο κείμενο, για να εξομαλύνετε αυτό το μέρος της διαδικασίας της ψηφιακής ανάγνωσης και να επιδείξετε στρατηγικές επανασυγκέντρωσης.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Ο σχολιασμός είναι το κλειδί για τη διατήρηση της συγκέντρωσης των μαθητών, την ανάγνωση με σκοπό και τη βαθύτερη εμβάθυνση σε αυτό που λέει ένα κείμενο. Καθώς διαβάζουμε σε μια ψηφιακή πλατφόρμα, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να υποδείξουν πώς μοιάζει ο σχολιασμός στην οθόνη. Οι μαθητές μπορεί να χρειαστούν χρόνο για να παίξουν πρώτα με τα εργαλεία σχολιασμού, πριν μεταβούν στην σκόπιμη χρήση τους κατά την ανάγνωση.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές και κόλπα για την κοινή τεχνολογία σχολιασμού: Το iPad προσφέρει το ενσωματωμένο εργαλείο Markup, με το οποίο οι μαθητές μπορούν να τραβήξουν μια φωτογραφία ή να κάνουν screenshot οποιουδήποτε κειμένου και να έχουν πρόσβαση σε διάφορα εργαλεία σχεδίασης. Τα Chromebooks και άλλοι φορητοί υπολογιστές επιτρέπουν το InsertLearning, μια επέκταση του Chrome που προσφέρει επιλογές ζωντανού σχολιασμού καθώς και πολλές άλλες μαθησιακές υποστηρίξεις. Τα εργαλεία σχεδίασης στα Έγγραφα και τις Διαφάνειες του Google διδάσκουν στους μαθητές βασικές δεξιότητες σχεδίασης, ώστε να μπορούν να προσθέτουν υπογραμμίσεις, πλαίσια, κύκλους και άλλα. Και η εφαρμογή Chromebook Camera επιτρέπει στους μαθητές να τραβήξουν μια φωτογραφία κειμένου και να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία σχεδίασης της κάμερας για να το σχολιάσουν.

Καθώς ο χρόνος είναι πάντα πολύτιμος, χρησιμοποιήστε εκπαιδευτικά βίντεο για να διδάξετε δεξιότητες ψηφιακού σχεδίου και σχολιασμού σε μικρά κομμάτια. Καταγράψτε στην οθόνη τις κινήσεις σας καθώς σχολιάζετε ψηφιακά κείμενα, ώστε οι μαθητές να μπορούν να επιστρέφουν σε αυτές ως αναφορές κατά την ανάγνωση.

SCAFFOLDING

Υπάρχουν διάφορα ψηφιακά εργαλεία ανάγνωσης που μπορούν να ενισχύσουν τις πρακτικές ηλεκτρονικής ανάγνωσης για τους μαθητές. Βρήκα χρήσιμη την παρακάτω λίστα και μου άρεσε να αναθέτω σε μαθητές τεχνικούς βοηθούς που διδάσκουν στους συμμαθητές τους πώς να χρησιμοποιούν αυτά τα εργαλεία και να απαντούν σε ερωτήσεις στην πορεία:

Το Opening Doors to Access είναι μια εξαιρετική πηγή για την υποστήριξη της ανάγνωσης σε iPad με ενσωματωμένα εργαλεία.

Το Read&Write για το Google Chrome προσφέρει πολλές υποστηρίξεις για όλους τους τύπους αναγνωστικών αναγκών.

Η επέκταση Print Friendly & PDF του Chrome προσφέρει έναν γρήγορο τρόπο για να πάρετε μια πολυάσχολη ιστοσελίδα και να δημιουργήσετε μια φιλική προς την εκτύπωση έκδοση με βάση το κείμενο. Η έκδοση κειμένου μπορεί να δώσει στους αναγνώστες ένα συγκεκριμένο σημείο για να ξεκινήσουν και να απλοποιήσουν το μήνυμα πριν επεκτείνουν την κατανόηση με την επεξεργασία της συνοδευτικής ιστοσελίδας.

Η ψηφιακή ανάγνωση διαφέρει από την ανάγνωση σε έντυπη μορφή, οπότε είναι λογικό να διαφέρει και η διδασκαλία της ψηφιακής ανάγνωσης. Η σκόπιμη σύνδεση των σημείων για τους μαθητές μεταξύ του τρόπου με τον οποίο διαβάζουμε σε έντυπη μορφή και σε ψηφιακές συσκευές μπορεί να τους κάνει πιο συνειδητοποιημένους και αποτελεσματικούς καταναλωτές κειμένου. Οι παραπάνω στρατηγικές δεν αποτελούν ολόκληρα μαθήματα, αλλά προσφέρουν γρήγορες παρεμβάσεις που μπορούν να συμπεριληφθούν στην υπάρχουσα διδασκαλία της ανάγνωσης. Οι αποτελεσματικοί αναγνώστες συζητούν για την ανάγνωση και τις αναγνωστικές τους συμπεριφορές. Ως εκπαιδευτικοί, μπορούμε να προετοιμάσουμε τους μαθητές με τις απαραίτητες δεξιότητες ζωής, συζητώντας σκόπιμα για τις συμπεριφορές ανάγνωσης στις συσκευές, όπως κάνουμε για την έντυπη μορφή.

Πηγή: https://www.edutopia.org/article/teaching-students-read-digital-devices

preloader