Χρήση επιβράβευσης των μαθητών για την προώθηση του αυτο-αναστοχασμού

Ένας δάσκαλος δημοτικού μοιράζεται μερικές ιδέες για το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα βραβεία για την προώθηση της ανάπτυξης, της αυτογνωσίας και της μάθησης των παιδιών.

Από τη Lory Walker Peroff

Το τέλος της σχολικής χρονιάς είναι πάντα μια περίοδος γεμάτη ενθουσιασμό, χαρά και πολλές τελετές απονομής βραβείων για να γιορτάσουμε τα επιτεύγματα της χρονιάς. Οι δάσκαλοι επιλέγουν τους μαθητές που θα αναγνωριστούν δημόσια για τα επιτεύγματά τους σε μια συνέλευση στο τέλος της χρονιάς. Περήφανοι γονείς στήνονται με φωτογραφικές μηχανές για να τραβήξουν φωτογραφίες του παιδιού τους που λάμπει στη σκηνή με ένα βραβείο στο χέρι. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλοί μαθητές επιθυμούν να επιλεγούν από τους καθηγητές τους για να λάβουν ένα βραβείο. Αν και είναι ωραίο συναίσθημα να κερδίζεις ένα βραβείο ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, τι μαθαίνουν πραγματικά οι μαθητές από τα βραβεία που λαμβάνουν; 

ΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΤΑΜΟΙΒΕΣ

Αυτή είναι η ιδανική στιγμή για να επανεξετάσουμε τα βραβεία που προωθούν τον αυτοαναστοχασμό και να γιορτάσουμε την ανάπτυξη των μαθητών και όχι την τελειότητα. Με τη συμμετοχή των μαθητών στη διαδικασία αυτοαναστοχασμού, τα βραβεία γίνονται μια ευκαιρία για τους μαθητές να εντοπίσουν και να τιμήσουν τις δικές τους δυνάμεις, στο τέλος της σχολικής χρονιάς και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ακολουθούν ορισμένοι λόγοι για την προώθηση του αυτοαναστοχασμού στις τελετές απονομής βραβείων. Ο αυτοαναστοχασμός επιφέρει τα εξής πράγματα:

  • Προωθεί την ανάπτυξη. Όταν οι μαθητές αναστοχάζονται σχετικά με την πρόοδό τους, έχουν έναν καλύτερο “νοητό χάρτη” για το πού έχουν φτάσει και πού θέλουν να φτάσουν. Αυτό βοηθάει τους μαθητές να θέσουν ρεαλιστικούς στόχους για τον εαυτό τους και ο καθορισμός ρεαλιστικών στόχων θα αυξήσει την πιθανότητα επιτυχίας των μαθητών και θα ενισχύσει την αυτοεκτίμηση.
  • Δημιουργεί αυτογνωσία. Η αυτοκριτική όχι μόνο βοηθά τους μαθητές να παρακολουθούν την πρόοδό τους, αλλά τους δίνει επίσης τη δυνατότητα να κατανοήσουν το δικό τους μαθησιακό στυλ. Αυτό θα βοηθήσει τους μαθητές να γνωρίζουν όχι μόνο πού θέλουν να φτάσουν, αλλά και ποιες δυνάμεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να φτάσουν εκεί. Γνωρίζοντας καλύτερα τις δικές τους δυνάμεις και περιορισμούς, οι μαθητές θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τις δυνάμεις τους για να ξεπεράσουν τις προκλήσεις.

Ενημερωθείτε για την Εκπαιδευτική Ρομποτική και το STEAM από την O3 Out of the Ordinary.

 

  • Εμβαθύνει τη μάθηση. Ο αυτοστοχασμός ενθαρρύνει τους μαθητές να κοιτάξουν προς τα μέσα και να κάνουν κρίσιμες ερωτήσεις όχι μόνο για το τι έχουν μάθει αλλά και για το πώς το έμαθαν. Αυτό βοηθά τους μαθητές να εμπλακούν σε βαθύτερη μάθηση πέρα από το περιεχόμενο και περιλαμβάνει την προσωπική τους μαθησιακή διαδικασία. Η μαθησιακή διαδικασία γίνεται από μόνη της ανταμοιβή.
  • Αναπτύσσει ηγετικές δεξιότητες. Ο αυτοστοχασμός στον πυρήνα του μπορεί να είναι οι μαθητές που κοιτάζουν πίσω στην ημέρα, την εβδομάδα, το εξάμηνο ή το έτος και αναλύουν τι έκαναν καλά και τι μπορούν να βελτιώσουν. Αυτό απαιτεί υψηλού επιπέδου σκέψη καθώς και ισχυρή κοινωνική και συναισθηματική επίγνωση. Αυτοί ακριβώς είναι οι τύποι δεξιοτήτων που καθορίζουν τους πραγματικούς ηγέτες. Όταν διδάσκουμε τους μαθητές μας να αυτοαναστοχάζονται τακτικά, αναπτύσσουμε επίσης το ηγετικό τους δυναμικό.

Δεν υπάρχει καλύτερη ανταμοιβή που μπορεί να δώσει ένας δάσκαλος σε έναν μαθητή από το να του διδάξει πώς να εντοπίζει τα δικά του δυνατά σημεία και τους τομείς για ανάπτυξη. Το τέλος της χρονιάς είναι η ιδανική στιγμή για να το κάνουμε αυτό. Ακολουθούν μερικοί διασκεδαστικοί τρόποι για να κάνετε αυτή τη στιγμή, αλλά και άλλες στιγμές αναγνώρισης κατά τη διάρκεια της χρονιάς, πιο στοχαστικές:

 

ΑΥΤΟΔΗΜΙΟΥΡΓΗΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Για να κάνετε τη διαδικασία βράβευσης πιο στοχαστική και ουσιαστική, βάλτε τους μαθητές να σκεφτούν βαθιά τα επιτεύγματά τους και τους τομείς ανάπτυξής τους για να δημιουργήσουν ένα εξειδικευμένο βραβείο για τον εαυτό τους. Στη συνέχεια, οι μαθητές μπορούν να μοιραστούν δημοσίως με τη σειρά τους το εξατομικευμένο βραβείο τους με τους συμμαθητές τους, τους γονείς και τη σχολική κοινότητα.

Για παράδειγμα, ένας μαθητής μπορεί να βραβεύσει τον εαυτό του ως “Καταπληκτικός καλλιτέχνης”, “Πιο πιθανό να γίνει πρόεδρος” ή “Καλύτερος ακροατής”. Αφαιρώντας τους μεσάζοντες, τα αυτοδημιούργητα βραβεία προωθούν την αυτογνωσία και δίνουν στους μαθητές τη δυνατότητα να εντοπίσουν τις δικές τους δυνάμεις και τα ταλέντα.

 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΟΥ “ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ” ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Βάλτε τους μαθητές να φτιάξουν ένα “βιογραφικό των δυνατών σημείων” στην αρχή της χρονιάς, το οποίο τους επιτρέπει να αναλογιστούν τα δυνατά τους σημεία και να εντοπίσουν τους τομείς που πρέπει να βελτιώσουν. Μπορούν να επικαιροποιήσουν το βιογραφικό τους στο τέλος της χρονιάς για να συμπεριλάβουν τους τρόπους με τους οποίους αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Οι μαθητές μπορούν να μοιραστούν το “βιογραφικό των δυνατών σημείων” τους με τους συμμαθητές και τους γονείς τους.

Το βιογραφικό των δυνατών σημείων μπορεί επίσης να ταξιδεύει με τον μαθητή από έτος σε έτος για να τεκμηριώνει την ανάπτυξη και τα επιτεύγματά του.

 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΜΑΔΑΣ

Αντί να επικεντρωθούν μόνο σε ατομικά βραβεία, οι μαθητές μπορούν να διασκεδάσουν σκεπτόμενοι ομαδικά βραβεία για την τάξη τους. Οι μαθητές μπορούν να αναλογιστούν τις ευνοϊκές πτυχές της τάξης τους και να επινοήσουν ένα βραβείο για όλη την τάξη.

Αυτή η πρακτική θα βοηθήσει τους μαθητές να σκέφτονται αλληλοεξαρτώμενα και να κατανοήσουν καλύτερα ότι όλοι επωφελούνται όταν συνεργαζόμαστε.

 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ

Ένας άλλος τρόπος για να προωθήσετε τον προβληματισμό και όχι την τελειότητα, είναι να επιβραβεύσετε συγκεκριμένες δεξιότητες και διαθέσεις. Αντί να δώσετε ένα βραβείο “Μαθητής του μήνα”, δώστε ένα μηνιαίο βραβείο για ένα ποιοτικό έργο μαθητή, ένα υποδειγματικό έργο τέχνης ή για δεξιότητες κριτικής σκέψης. Για παράδειγμα, να έχετε ένα μηνιαίο βραβείο που να αναδεικνύει το “Εξαιρετικό κομμάτι αφηγηματικής γραφής” ή την “Σαφέστερη εξήγηση της μαθηματικής σκέψης”.

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν επίσης να αναγνωρίσουν τις διαπροσωπικές δεξιότητες επιβραβεύοντας την ομαδική εργασία. Για παράδειγμα, βραβεύστε πολλούς μαθητές για την “Πιο συνεργατική ομαδική εργασία”. Επιβραβεύοντας συγκεκριμένες δεξιότητες και διαθέσεις και όχι ένα άτομο, θα δώσετε δείγματα αριστείας στους μαθητές για να προσπαθήσουν.

Η αυτοκριτική απαιτεί θάρρος και υπομονή. Διδάσκοντας τους μαθητές να αυτοαναστοχάζονται θα τους δώσετε μια δεξιότητα που θα τους βοηθήσει σε όλη τους τη ζωή σε όποια πορεία και αν επιλέξουν. Αν και είναι ωραίο να έχεις ένα βραβείο για να το βάλεις στο ψυγείο, το να γίνεσαι αυτοστοχαστικός είναι μια ανταμοιβή από μόνο του. 

Πηγή: https://www.edutopia.org/article/end-year-student-awards-promote-growth

 

preloader